Unitat de Neurooftalmologia

Des del nervi òptic fins a l’escorça cerebral moltes malalties poden afectar la visió, el moviment dels globus oculars o de les pupil·les.

El neurooftalmòleg treballa en coordinació amb el neuròleg i el neurocirurgià per diagnosticar i tractar les malalties no oculars de la visió.

L’ull funciona com una càmera de vídeo que capta les imatges i les converteix en impulsos elèctrics. El nervi òptic i la via òptica intracerebral porten aquests impulsos fins a la zona posterior del cervell, que és qui en realitat “hi veu”.

La transmissió dels impulsos de visió es pot veure afectada per diverses malalties del nervi òptic o del cervell; les més freqüents són de tipus circulatori, però també hi ha trastorns hereditaris, metabòlics i autoimmunes (com ara l’esclerosi múltiple). Els problemes de la hipòfisi i l’augment de pressió intracranial també poden alterar la visió.

A Innova Ocular ICO Barcelona som especialistes en neurooftalmologia. Nervi òptic i cervell: Parts claus de la visió

Altres processos poden afectar la visió i lesionar les àrees visuals de l’escorça cerebral.

Un altre punt de coincidència entre el cervell i l’ull se situa a nivell dels moviments oculars: el cervell coordina el moviment precís i conjunt dels dos ulls per tenir una imatge única i tridimensional. Quan falla algun mecanisme motor, apareix visió doble (diplopia) o tremolors oculars (nistagme). En persones amb diabetis o hipertensió, es pot paralitzar algun dels nervis encarregats de moure el globus ocular. El neurooftalmòleg s’encarrega de determinar quin és el nervi afectat i la causa de la paràlisi. La dinàmica de les pupil·les també té un control cerebral que s’estudia en aquesta unitat. 

El neurooftalmòleg també pot donar consells sobre rehabilitació en persones amb baixa visió d’origen cerebral, ajuda en la prevenció de factors de risc per a la circulació de l’ull i el cervell, i participa en el diagnòstic i tractament de les migranyes.

Es tracta d’una unitat d’oftalmòlegs molt experts, en la intersecció entre l’oftalmologia i la neurologia. La Unitat de Neurooftalmologia està dirigida pel Dr. Manuel Romera, amb la participació de la Dra. Ana Blázquez.

En què consisteix l’activitat de la Unitat de Neurooftalmologia?

  • Diagnòstic i tractament de les malalties del nervi òptic
  • Estudi de la via òptica i la visió “cerebral”
  • Estudi de la motilitat ocular i de la dinàmica pupil·lar
  • Campimetria computada neurooftalmològica
  • Anàlisi de neuroimatges (TAC, ressonància magnètica, etc.)
  • Injecció de toxina botulínica (Botox)
Creat: 02/05/2019 / Actualitzat: 22/01/2025

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.