Unitat de Contactologia Avançada

Les lents de contacte, habitualment denominades lentilles, són petits dispositius que es col·loquen sobre la superfície ocular. Principalment, són utilitzades amb tres objectius:

1. Compensació dels defectes refractius: la miopia, la hipermetropia, l'astigmatisme i la presbícia.

Avui dia existeixen múltiples dissenys i materials per aconseguir que l'usuari vegi bé amb lents de contacte. Aquest ús pot ser ocasional (per a fer esport, per als caps de setmana, per a activitats específiques, etc.) o habitual, utilitzant les lents de contacte cada dia, més o menys hores en funció de les necessitats de cada pacient i de les indicacions del seu contactòleg.

  • Per ús ocasional: les més indicades serien les lents de contacte toves diàries d'un sol ús; amb cada ús s'estrena un nou parell de lents de contacte.
  • Per ús habitual: disposem de lents de contacte toves, tant diàries d'un sol ús, com de reemplaçament quinzenal o mensual. També són una opció a considerar les lents de contacte gas permeables corneals o semirígides. Aquestes lents són fabricades a mesura de cada ull i el seu reemplaçament sol ser anual. Tenen el gran avantatge de proporcionar una excel·lent visió i respectar la fisiologia corneal. Per adaptar les lents s'ha de realitzar prèviament una prova de tolerància a aquestes.

2. Regularització de la superfície corneal

El segon gran camp d'acció de la contactologia és el cas de la lent que s'adapta en una còrnia irregular i l'objectiu principal, a més de compensar el possible defecte refractiu, és regularitzar la superfície corneal i proporcionar al pacient una millor visió a la qual obté amb ulleres.

Parlaríem en aquest cas de dissenys especials, on s'inclouen lents de contacte gas permeables, híbrides (centre rígid i perifèria tova) i esclerals (lents gas permeables de gran diàmetre que també s'utilitzen en casos de sequedat ocular).

Estaríem dins del camp de la contactologia avançada per a donar solució a casos d'èctasi com el queratocon o la degeneració marginal pel·lúcida. Altres aplicacions d'aquestes lents són alguns casos de trasplantaments de còrnia en situacions en les quals la lent de contacte és l'única opció per a proporcionar una bona visió al pacient.

3. Gestió del control de la miopia en nens i adolescents

Avui dia, les últimes investigacions apunten al fet que l'ortoqueratologia (lents de contacte que s'utilitzen al dormir, proporcionant una bona visió a l'endemà sense ulleres ni lents de contacte) i les lents de contacte toves amb dissenys especialitzats per al control de la miopia, són les tècniques no farmacològiques d'elecció per a intentar alentir l'augment de la miopia en nens i adolescents.

D'aquesta forma, es minimitzaria el grau de miopia quan siguin adults, reduint el risc de patir malalties oculars associades a l'alta miopia tals com el despreniment de retina, glaucoma, retinopatia miòpica o cataractes.

El protocol de la Unitat de Contactologia

A ICO adaptem lents de contacte en els casos esmentats. A la nostra Unitat de Contactologia hi seguim un estricte protocol d'adaptació:

  • Valorem la topografia corneal (estudi de la forma de la còrnia) i la superfície ocular de cada pacient.
  • Assessorem el pacient i escollim la millor lent o modalitat que s'ajusti a les seves necessitats. Ja sigui per a compensar el seu defecte refractiu, per a tractar una còrnia irregular o per a adaptar una lent de ortoqueratologia o tova per al control de la miopia.

La Unitat de Contactologia, dirigida pel D.O.O Joan Pérez, ofereix un Servei d'Atenció al Pacient personalitzat. Contacta amb nosaltres sense compromís. Procurarem resoldre aquells dubtes que puguis tenir i et proporcionarem la informació que necessitis.

Creat: 22/09/2020 / Actualitzat: 21/06/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.