Trasplantament de còrnia (Queratoplàstia)
Nova transparència de la còrnia gràcies al teixit d’un donant.
En què consisteix la queratoplastia?
El trasplantament de còrnia és un tractament quirúrgic i s’utilitza per tractar alteracions en la transparència o en la morfologia de la còrnia.
A quins pacients i per a quines malalties es pot practicar?
Principalment es practica en aquells casos en què es produeix una pèrdua de transparència de la còrnia. Algunes de les causes més freqüents poden ser: distròfies corneals anteriors o posteriors (distròfia endotelial de Fuchs), malalties infeccioses, com les queratitis bacterianes o les queratitis produïdes per herpes, úlceres corneals inflamatòries, cremades tèrmiques o químiques, traumatismes corneals, etc.
També es practica en aquells casos en què es produeix una alteració en la morfologia de la còrnia i en malalties estàsiques de la còrnia, com ara el queratocon o la degeneració marginal pel·lúcida.
Quin és el procediment tècnic en aquest cas?
Hi ha diferents tipus de trasplantament en funció de la capa de la còrnia que està afectada: Total, amb totes les seves capes, o lamel·lar, quan es trasplanta només una part de l’estructura de la còrnia.
Trasplantament de gruix total: es fa quan estan afectades totes les capes de la còrnia.
Trasplantament lamel·lar anterior: quan l’afectació es troba a les capes més superficials de la còrnia.
Trasplantament lamel·lar endotelial, DSAEK: quan l’afectació es troba a la capa més interna de la còrnia, anomenada endoteli.
Comporta algun risc important?
Els principals riscos en un trasplantament de còrnia són la infecció o l’hemorràgia, com en qualsevol tipus d’intervenció oftalmològica, i el rebuig, només en el cas del trasplantament de gruix total o en el trasplantament lamel·lar endotelial.
Cal fer alguna prova abans de l’operació de trasplantament de còrnia?
La còrnia és un teixit avascular, per això el risc de rebuig és molt petit. No és necessari fer cap prova de compatibilitat entre el pacient i el teixit corneal que s’implantarà.
Només s’ha d’afegir a l’estudi preoperatori habitual per a qualsevol intervenció quirúrgica, la determinació de serologies (nivells d’anticossos) davant d’infeccions com: VIH, hepatitis, sífilis.
Com és el postoperatori de la queratoplastia?
El trasplantament de còrnia es realitza mitjançant cirurgia ambulatòria, és a dir sense ingrés. El postoperatori del trasplantament de gruix total o lamel·lar anterior requereix repòs relatiu durant els 5 primers dies aproximadament.
El trasplantament endotelial exigeix repòs absolut panxa enlaire durant 24 hores per garantir el posicionament correcte de l’empelt corneal trasplantat. Això es deu al fet que la que sosté la làmina endotelial de la còrnia empeltada mentre aconsegueix la seva adherència definitiva és una bombolla d’aire.
Quins resultats podem esperar?
Els resultats després del trasplantament de còrnia són molt bons. En la majoria de casos s’aconsegueix la restauració de la transparència i de la funció visual.
En el trasplantament de gruix total i en el lamel·lar anterior, que requereixen la col·locació de nombrosos punts de sutura, la recuperació visual està sotmesa a l’astigmatisme postoperatori induït per les sutures, de manera que de vegades no s’aconsegueix la visió final òptima fins al cap d’uns 9 mesos de la intervenció quirúrgica. En el cas del trasplantament endotelial, la recuperació visual és més ràpida i la visió òptima s’aconsegueix al cap d’uns 1 o 2 mesos.