Tractament i Cirurgia de les Mosques Volants

El tractament de les “mosques volants” o les opacitats vítries simptomàtiques

Les comunament anomenades mosques volants són imatges opaques superposades en forma de punts, vels, núvols i/o línies sinuoses que percebem en el nostre camp de visió amb un o ambdós ulls. Són opacitats de l'humor vitri, un gel transparent que omple l'espai de l'ull més posterior entre el cristal·lí o lent intraocular i la retina.

Aquestes opacitats poden intermitentment obstruir el camp central de la visió o aparèixer com a objectes movent-se en el camp perifèric, generant, en alguns casos, molèsties en la visió. Tenen inèrcia, ja que suren dins del gel vitri, per la qual cosa es mouen lleugerament després dels moviments oculars.

Quan parlem d’opacitats vítries simptomàtiques?

Parlem d'opacitats vítries simptomàtiques o clínicament significatives quan les mosques volants ocasionen molèsties al pacient que les sofreix durant un període mínim de 3 mesos i fan que el pacient busqui activament opcions terapèutiques per a poder deixar de veure-les. També poden ocasionar, en alguns pacients, una disminució de la qualitat de vida relacionada amb la visió.

El tractament quirúrgic d'aquestes opacitats vítries simptomàtiques era un tema tabú en l'oftalmologia. En els últims temps ha estat un tema que s'ha tornat d'actualitat en la comunitat oftalmològica internacional. Per aquesta raó, i perquè és una malaltia bastant freqüent en la població general, tractarem de resoldre alguns dubtes sobre aquest problema.

Quan han de ser derivades a l'oftalmòleg especialista en retina?

En general, una mosca volant nova sempre ha de ser derivada a un oftalmòleg d'urgències. S'han de descartar patologies de la retina que requereixen tractament urgent; com pot ser una ruptura retinal (si la tractem a temps amb fotocoagulació làser podem disminuir el risc de despreniment de retina), una uveïtis o un hemovitri (hemorràgia dins de la cavitat vítria), entre altres causes.

Quan requereixen tractament?

Hi ha 2 punts importants per a respondre aquesta qüestió:

  • El temps d'evolució des que van començar les mosques volants: han de passar mínim 6 mesos des que el pacient comença a tenir opacitats vítries simptomàtiques fins que es valori l'opció del tractament quirúrgic. En general, la mitjana de temps que s'espera fins a la cirurgia és de 33 mesos.
  • Amb quina freqüència es perceben les mosques volants: és rellevant saber si interfereixen amb l’àmbit laboral, amb les activitats d’oci, amb la conducció… També s'ha de valorar si fan que el pacient senti inseguretat com a conseqüència. Una altra dada important és quant temps després de veure aquestes mosques volants es triga a deixar de percebre-les.

Quin tipus de tractament existeix?

En l'actualitat no existeixen gotes ni pastilles que siguin efectives per fer que desapareguin aquestes opacitats vítries simptomàtiques. S'ha estudiat fins i tot un tipus de làser (vitriòlisi amb làser YAG) per fer que aquestes opacitats disminueixin, però no s'ha pogut demostrar seguretat ni eficàcia amb aquesta mena de tractament. L'únic tractament aprovat en l'actualitat és la vitrectomia, per a casos seleccionats.

La vitrectomia és necessària en tots els casos?

20 anys enrere no estava indicat en cap situació realitzar aquest tipus de cirurgia als pacients amb aquesta mena de problema. En l'actualitat són molt pocs els pacients que són candidats a aquesta cirurgia. La majoria dels pacients, encara que a l'inici de veure les mosques volants estiguin molt molestos, amb el temps el cervell s'acostuma a veure-les i a poc a poc les va anul·lant de la visió. D'aquesta manera, gràcies a la neuroadaptació, només les veuen en situacions concretes, com pot ser davant d’una superfície blanca o quan hi ha molta llum. Només els pacients que no es neuroadapten i pateixen com a conseqüència d'aquesta afecció són candidats a la cirurgia.

Quines proves són necessàries abans de dur a terme la vitrectomia?

És necessari una exploració oftalmològica detallada per un especialista de retina. Ha d'incloure diverses proves, per poder prendre la millor decisió per a cada pacient i descartar també altres malalties. Entre elles és necessari: agudesa visual amb correcció, camp visual, tomografia de coherència òptica i retinografia de camp ampli. També en algunes ocasions, per ajudar a prendre la decisió terapèutica, poden anar acompanyats de qüestionaris que fan referència a la qualitat de visió i fins i tot a la qualitat de vida i al sofriment psicològic per patir aquest problema.

Existeixen complicacions derivades de la cirurgia?

Qualsevol cirurgia té risc de complicacions. En aquest cas estem parlant d'una cirurgia intraocular que el que pretén és millorar la qualitat visual del pacient, a diferència d'altres cirurgies que pretenen millorar l'agudesa visual. Per aquest motiu, el risc quirúrgic que estem disposats a assumir ha de ser mínim. Amb el desenvolupament de la cirurgia vitri-retinal mitjançant microincisió (és a dir, les entrades dins de l'ull han passat a ser molt petites en els últims anys), els riscos d'aquesta mena de cirurgia han disminuït considerablement. I aquesta ha estat la principal raó per la qual aquest tipus de cirurgia ha passat de ser un tabú a ser una realitat.

Encara que les complicacions de la cirurgia vitri-retinal han disminuït en els últims temps, sempre s'ha de parlar amb el pacient i explicar aquest tipus de complicacions. El pacient, sent-ne conscient, podrà valorar el grau de risc-benefici que està disposat a assumir.

Com és la cirurgia?

Aquest tipus de cirurgia es realitza mitjançant anestèsia local, mitjançant una punxada per sota de la parpella. A més, se seda al pacient perquè estigui relaxat durant la intervenció. És una cirurgia ambulatòria, el mateix dia el pacient pot anar-se’n a casa, i dura uns 30 minuts.

Què es pot fer després de l'operació?

És aconsellable fer repòs relatiu a casa els 3 primers dies després de la intervenció i no fer esport intens fins un mes després. També és recomanable no submergir-se dins de l'aigua o entrar en una sauna durant els primers 15 dies. S'haurà de posar gotes durant un determinat període postoperatori.

Han aparegut de manera sobtada mosques volants en el teu camp de visió?

Davant l'aparició brusca de mosques volants o centellejos lluminosos és important acudir a l'oftalmòleg per a una exploració amb fons d'ull per prevenir el risc de despreniment de retina.

Si aquest és el teu cas, pots acudir al nostre Servei d'Urgències oftalmològiques obert les 24 h i descartar possibles patologies que requereixin tractament urgent. Per contra, si vols fer-te la revisió oftalmològica habitual per controlar l'estat de la teva retina, pots demanar cita amb els nostres especialistes de la Unitat de Retina i Vitri. Telefona al 934 155 637 o escriu-nos un WhatsApp AQUÍ per xatejar directament amb el nostre equip d'Atenció al pacient.

Dra. Carme Macià - Especialsita en Moscas Volantes - VERTE Oftalmología Barcelona

 

Ressenya d'un tema presentat per la Dra. Carme Macià a la Sessió Clínica formativa d'VERTE Oftalmología Barcelona

 

Creat: 24/08/2023 / Actualitzat: 22/12/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.