LASIK: Diferències entre el LASIK i el PRK

El terme “cirurgia refractiva” descriu diversos procediments electius que modifiquen l'estat refractiu de l'ull, és a dir, la seva graduació. Ens plantegem realitzar una cirurgia refractiva quan un pacient desitja reduir la dependència de les ulleres o de les lents de contacte, o quan existeixen motius del tipus professional o estètic per a no portar ulleres.

LASIK pas a pas - VERTE Oftalmología BarcelonaEls procediments més habituals per a corregir els defectes de graduació lleus o moderats, com la miopia, l'astigmatisme o la hipermetropia, es basen en la modificació de la curvatura corneal mitjançant l'ús del Làser Excímer, el qual, va ser aprovat per la FDA per a aquesta indicació l'any 1995.

El PRK (queratectomia fotorefractiva), va ser el primer procediment dut a terme amb aquesta tecnologia i amb posterioritat, el LASIK ( laser-assisted in situ keratomileusis), s'ha convertit en la cirurgia realitzada amb més freqüència.

No obstant això, en els últims anys hem pogut apreciar un augment de l'ús de la tècnica de la PRK respecte a l'ús del LASIK, ja que, en determinades circumstàncies, les seves particulars característiques són el millor procediment per a eliminar la graduació del pacient.

Quina és la diferència principal entre la correcció visual amb LASIK respecte a la del PRK?

En ambdues tècniques s'empra el Làser Excímer que, aplicat sobre la còrnia, ens permet disminuir les diòptries dels ulls, modificant la seva curvatura d'una forma ràpida i amb un nivell de seguretat i precisió molt elevats.

La principal diferència entre les dues tècniques la trobem a l'hora d'aplicar el làser:

  • Amb el PRK es retira l'epiteli corneal (és la capa més superficial de la còrnia), i s'aplica el làser a la superfície de la còrnia
  • En canvi, amb el LASIK, s'aixeca una fina capa de teixit corneal (flap), i se li aplica el làser a la part més profunda. Una vegada acabat el procés, es recol·loca de nou la làmina assegurant la seva correcta posició.

Comparativa LASIK vs PRK

Aquesta petita diferència dota totes dues tècniques d'unes característiques concretes que fan que, després d'una avaluació de diversos factors prequirúrgics i de la situació de cada pacient, sigui més convenient la utilització d'una tècnica o d’una altra.

Per què és més habitual l'ús del LASIK en comparació amb el del PRK?

L'ús del LASIK és més estès per tenir dos avantatges principals:

  • El primer és la ràpida recuperació del pacient. Els pacients que es realitzen aquest procediment tornen a veure clar i nítid al cap de poques hores de ser intervinguts
  • I el segon és que, amb aquesta tècnica, les molèsties postquirúrgiques són mínimes o inexistents

Els resultats gairebé immediats i la ràpida recuperació postquirúrgica, converteix el LASIK en un procediment molt còmode, tant per al pacient com per a l'especialista.

Quins avantatges i inconvenients ens ofereix la PRK?

PRK pas a pas - VERTE Oftalmología BarcelonaEls avantatges que ofereix la tècnica PRK en comparació amb el LASIK és que és una tècnica menys “invasiva”, ja que actua sobre les capes més superficials, romanent més teixit corneal inalterat i, per tant, es preserva més la resistència de la còrnia. Així mateix, no hi ha complicacions relacionades amb el flap (capa fina que es secciona i s’aixeca per a aplicar el làser durant la cirurgia LASIK).

Evitant aquest pas, també es genera una menor alteració de la producció de la llàgrima respecte del LASIK, i, per aquest motiu, pot ser una bona opció per a alguns pacients amb ull sec.

Els inconvenients més comuns de la tècnica PRK inclouen un grau de molèsties postquirúrgiques més elevat i una recuperació visual més lenta, a causa de la reepitelització corneal, que és el temps que triga a regenerar-se espontàniament l'epiteli (la capa superficial que s'extreu durant la cirurgia).

Quan està indicat el LASIK o el PRK?

Totes dues tècniques són utilitzades per a la correcció dels defectes refractius lleus o moderats, ja que existeixen altres tècniques més recomanades per a les correccions dels defectes visuals alts, com per exemple les Lents Intraoculars ICL.

L'elecció d'una tècnica o d’una altra dependrà de molts factors que s'analitzaran a la consulta mitjançant un estudi preoperatori exhaustiu i complet.

Tant el LASIK com el PRK tenen una trajectòria de gairebé 30 anys i, gràcies a l'evolució de la tecnologia i a una incessable recerca de l'oftalmologia, s'ha aconseguit un nivell de seguretat i precisió molt elevats a un preu assequible per al pacient en relació amb altres tècniques.

Si vols corregir la teva graduació per a reduir l'ús d'ulleres, demana cita amb la nostra Unitat de Cirurgia Refractiva i et farem l'estudi preoperatori sense compromís, per a determinar quina tècnica és la més indicada per a tu. Pots trucar al 934 155 637 o si ho prefereixes escriure’ns un WhatsApp AQUÍ.

Demana cita amb la nostra especialista:

 

Dra. Nuria Manrique Donaire

Unitat de Cirurgia Refractiva

 

Reserva la teva cita a través del nostre equip d'atenció al pacient via WhatsApp AQUÍ.

 

Unitats clíniques

Creat: 21/04/2023 / Actualitzat: 22/01/2025

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.