Cirurgia de la màcula

Una de las tècniques microquirúrgiques oculars més delicades i exigents.

Què és la màcula?

La màcula és l’àrea central de la retina encarregada de la visió central, per això les malalties que l’afecten poden ocasionar una pèrdua visual important. Les alteracions maculars són una de les causes més freqüents de la cirurgia retinal.

Quines malalties de la màcula acostumen a necessitar cirurgia?

Las malalties de la màcula que necessiten cirurgia més habitualment són:

  • Membrana epiretinal: és l’aparició d’un teixit sobre de la màcula que es contrau progressivament, i que produeix la distorsió de la visió central (anomenada metamorfòpsia) i pèrdua visual.
  • Forat macular: és l’aparició d’un petit defecte a la zona central de la màcula, que causa una pèrdua visual important.
  • Síndrome de tracció vitreomacular: a causa de les adherències persistents entre el vitri (la gelatina que ocupa la part posterior del globus ocular) i la màcula, es produeix una distorsió d’aquesta que provoca la pèrdua visual progressiva i pot acabar en un forat macular.

En què consisteix la cirurgia de la màcula?

La cirurgia que es fa en la majoria de malalties quirúrgiques de la màcula és l’anomenada Vitrectomia. És una cirurgia poc agressiva que es fa amb anestèsia local i que no necessita ingrés hospitalari, amb un postoperatori molt poc dolorós. 

En els últims anys ha experimentat avenços importants, i s’ha aconseguit fer d’una manera efectiva i segura amb instruments molt prims (anomenades vitrectomia 23G i 25G, pel calibre dels instruments utilitzats, expressats en una mesura de diàmetre anomenada gauge). 

Durant la cirurgia s’extreu l’humor vitri i després amb unes micropinces extremadament delicades s’extreu la membrana que distorsiona la màcula, que és la que causa la tracció o el forat macular. Tenint en compte el calibre petit dels instruments, moltes vegades no cal fer sutures, i per això les molèsties postoperatòries són menors. 

En el postoperatori sí que serà necessari instil·lar gotes antibiòtiques i antiinflamatòries durant algunes setmanes; s’aconsegueix una millora progressiva de la visió en un curt- mitjà termini en la majoria de casos.

Creat: 03/04/2018 / Actualitzat: 13/06/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.