Vitrectomia microincisional (23-25 G)

La vitrectomia 23g és una tècnica quirúrgica mínimament invasiva que permet tractar amb èxit moltes malalties del segment posterior de l’ull.

En què consisteix? 

La vitrectomia és una tècnica quirúrgica que consisteix a extreure l’humor vitri de l’ull. El vitri és una espècie de gelatina formada sobretot per aigua, i també per fibres de col·lagen, que li donen consistència de gel. La paraula microincisional indica que entrem dins de l’ull a través d’orificis molt petits, molt més petits que fa pocs anys.

Quina és la utilitat de la vitrectomia?

Utilitzem aquesta tècnica per tractar malalties pròpies del vitri i, també, per accedir a altres malalties de la retina, com ara el despreniment de retina, la retinopatia diabètica, malalties de la màcula, uveïtis o traumatismes oculars entre d’altres.

Com es realitza concretament? 

Es tracta d’introduir instruments de calibre molt petit a través de la paret escleral de l’ull per accedir a la cavitat vítria. Normalment utilitzem tres entrades: una per introduir una cànula d’infusió que manté la pressió ocular constant; una altra per a la llum intraocular que arriba a través d’una fibra òptica, i l’última per introduir el vitrectom, l’instrument que serveix per aspirar i tallar el gel vitri. 

El vitri no s’ha d’extreure únicament mitjançant aspiració, s’ha d’anar tallant per evitar traccions a la retina que provocarien greus complicacions. 

La velocitat del tall és rapidíssima, de 5.000 talls per minut. D’aquesta manera evitem que les traccions del vitri puguin repercutir sobre la retina. Tots els paràmetres de pressió, aspiració, tall, etc., estan controlats per un aparell, el vitrectom, que és utilitzat pel cirurgià. També hi ha altres instruments que utilitzem en diferents moments de la cirurgia: pinces, sondes de làser intraocular, tisores, coaguladors…

Parlem del calibre de les entrades de vitrectomia

Tot aquest instrumental entra a l’ull a través de trocars de petit calibre, que permeten un millor maneig dins de l’ull i redueixen les complicacions oculars. Les entrades que realitzem són de menys d’1 mm. Normalment parlem de gauges (g) quan ens referim a la mida dels trocars i a l’instrumental que utilitzem en una cirurgia. Actualment el calibre més utilitzat en vitrectomia és el de 23 g per a pràcticament totes les cirurgies. Hi ha instruments per treballar encara amb menys calibre, 25 i 27 g, però que es comporten amb molta flexibilitat i això redueix la precisió dels moviments als cirurgians.

Quins avantatges té l’última tecnologia microincisional?

La disminució del calibre d’entrada a l’ull ha suposat un gran avenç en la reducció de la manipulació de l’ull durant la intervenció i de la inflamació postoperatòria. Ens permet no obrir la conjuntiva, reduir les lesiones corneals, reduir la reacció inflamatòria a la cambra anterior després de la intervenció i, en molts casos, no es necessita sutura per tancar les entrades realitzades.

Una vegada eliminat el vitri i reparades les estructures intraoculars danyades, podem decidir deixar sèrum, gas o oli de silicona a l’interior del globus ocular, en funció de la patologia que presenti el pacient i la decisió del cirurgià. 

Disponible a l’ICO?

L’ICO realitza vitrectomies des de la seva fundació, l’any 1989; inicialment en pacients amb traumatismes oculars greus. Els cirurgians de vitreoretina de l’ICO utilitzen el sistema més avançat de Vitrectomia Microincisional 23G a la Clínica CEM.

Creat: 03/04/2018 / Actualitzat: 21/06/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.