El test d’Amsler: El nostre gran aliat en la DMAE

Avui volem parlar-te del test d’Amsler o reixeta d’Amsler, una eina molt senzilla i útil per a detectar i controlar des de casa els primers signes de malalties oftalmològiques relacionades amb la retina, com és el cas de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE).

Quina utilitat té el test d’Amsler?

Marc Amsler - Wikipedia - VERTE Oftalmología BarcelonaEl test d’Amsler és un examen diagnòstic desenvolupat per l'oftalmòleg Marc Amsler (1891-1968) a la dècada de 1940. La seva característica principal és que permet al pacient fer-se una autoexploració de la seva visió. Això significa que, sense necessitar a l'oftalmòleg, ens permet dur a terme un control periòdic i detectar canvis en la visió que poden ser indicatius de l'aparició o empitjorament d'una malaltia que afecti la part central de la retina, la màcula.

Per què és tan important detectar qualsevol alteració de la màcula?

Com hem dit, la màcula se situa a la part central de la retina, on es troba la visió central i es produeix la fixació. La seva conservació té un alt valor, ja que ens permet dur a terme activitats diàries i simples com llegir, veure la televisió o conduir sense dificultat.

L'afectació o degeneració de la màcula pot arribar a ser irreversible, tal com passa amb la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE), per la qual cosa detectar a temps o monitorar-ne els símptomes és essencial per a poder obtenir un bon pronòstic de la malaltia.

La DMAE; el problema més freqüent de la màcula

La Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) és una de les malalties més freqüents que afecten la màcula. És una malaltia degenerativa en la qual es produeix un envelliment selectiu d’aquesta part de la retina. Un dels primers símptomes és la percepció de l'ondulació de línies rectes. Per exemple, en observar les rajoles de la cuina o en fer un sudoku o uns mots encreuats, apreciaríem petites ondulacions a la quadrícula. Altres símptomes comuns són la dificultat en la lectura per experimentar visió central borrosa, o percebre una taca a la cara de les persones o al rellotge.

L'únic tractament d'aquesta malaltia és aconseguir frenar la pèrdua de visió produïda per aquesta degeneració, per aquest motiu, cal intentar conservar al màxim la màcula.

Com ajuda el test d’Amsler a la detecció o el control de la DMAE?

La reixeta d’Amsler ens permet observar de manera conscient aquesta quadrícula que es veu alterada davant d’un problema macular i detectar qualsevol anomalia que es presenti.

Com que tenim dos ulls, la màcula es troba repetida en el sistema visual. En cas de produir-se una deficiència macular en un ull, podem no ser-ne conscients pel fet que el cervell compensa la falta de visió amb la màcula de l'ull sa. En tal cas, la visió global que apreciaríem amb els dos ulls seria completa i normal, i, per tant, la mateixa que tindríem sense la disfunció. Només quan ens tapem un ull podem apreciar el seu dèficit. En aquest fet resideix la gran importància del test d’Amsler.

Rejilla Amsler - VERTE Oftalmología Barcelona

Imaginem per un moment que ens fem un control de la retina cada sis mesos i que la malaltia comença a desenvolupar els seus primers signes passat un mes d'aquest control. Si acudim a l'especialista al cap de 5 mesos per a la següent revisió, és probable que tinguem una afectació macular important que ja no podrem recuperar. En canvi, si realitzem controls periòdics a casa amb la reixeta d’Amsler, podem detectar els primers símptomes, o controlar l'avanç de la malaltia, i disminuir el seu impacte.

Com es duu a terme el test d’Amsler?

El test d’Amsler consisteix a observar una reixeta formada per una quadrícula de 20 línies horitzontals i 20 línies verticals perpendiculars amb un punt negre al centre.

Vegem els passos a seguir per a realitzar aquest autotest tan senzill:

  1. Si requereixes l’ús d’ulleres o lents de contacte per a llegir, posa-te-les per a fer el test. Col·loca la reixeta davant dels teus ulls i sostén-la a la mateixa distància que precises per a llegir. Posa't còmode i en un espai amb bona il·luminació.
  2. Tapa’t un ull i fixa la mirada en el punt central i observa:
  • Alguna de les línies de la quadrícula sembla ondulada, borrosa o distorsionada? Totes les línies han de ser rectes, totes les interseccions han de formar angles rectes i totes les cantonades han de tenir la mateixa dimensió.
  • Hi ha àrees fosques o que hagin desaparegut de la quadrícula? Pots veure totes les cantonades i tots els costats de la reixeta?
  1. Repeteix el mateix procediment amb l'altre ull.

Rejilla Amsler - Patrón - VERTE Oftalmología Barcelona

És molt important que l'ull miri el punt central atentament i observi la quadrícula “de reüll”. Si mirem directament les línies per fora del punt central, estem falsejant la prova.

Si tens més de 50 anys o familiars amb la malaltia, recomanem observar la reixeta setmanalment, si és possible sempre a la mateixa hora i amb una lluminositat similar.

Per a més comoditat també es pot veure a la pantalla del mòbil. Hi ha, fins i tot, aplicacions en les quals t'avisen de manera setmanal perquè estiguis on estiguis recordis fer el test al mòbil en rebre el recordatori.

Què haig de fer en cas de detectar alguna alteració?

Pots marcar o dibuixar sobre la reixeta les alteracions que detectis en fer l'examen i ensenyar-li els resultats al teu oftalmòleg. En cas d'observar alguna afectació al dur a terme la prova o qualsevol reducció de la teva agudesa visual, has d'informar el teu oftalmòleg al més aviat possible o acudir a urgències oftalmològiques. A l’VERTE Oftalmología Barcelona disposem del Servei d'Urgències 24 h obert els 365 dies de l'any.

I si tinc dubtes del resultat de la prova?

Si en fer la prova no estàs segur/a de si veus borrosa o torçada la reixeta, no et preocupis. En aquest cas el millor és repetir el test l'endemà. Si l'endemà encara creus que pot estar torçada o que encara ho està més, has de demanar cita a un retinòleg abans d'una setmana o acudir a urgències oftalmològiques.

Per contra, si l'endemà els resultats són normals i no trobes cap alteració en mirar la reixeta, repeteix el procés setmanalment.

Recorda que la DMAE és la primera causa de pèrdua visual irreversible en el món occidental en persones majors de 50 anys, per la qual cosa és important fer-se controls oftalmològics anuals a partir d'aquesta edat. Els pacients amb algun factor de risc macular, com ara antecedents familiars de DMAE, han de posar especial atenció a la seva salut ocular. Demana cita amb la nostra Unitat de Retina i Vitri trucant al 934 155 637 o contacta'ns per WhatsApp AQUÍ.

 

Dra. Carme Macià - Especialsita en Moscas Volantes - VERTE Oftalmología Barcelona

 

 

 

Dra. Carme Macià 

Unitat de Retina i Vítri



 



 

 

 

Creat: 20/09/2023 / Actualitzat: 22/12/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.