IPL - Teràpia amb llum intensa per pulsacions

La tecnologia IPL: el tractament de l'ull sec, blefaritis, hiperpigmentació, telangiectasies, acné i la rosàcia a través de la llum intensa per pulsacions (calor).

La Medicina, i particularment l'Oftalmologia, estan en una permanent millora i una imparable transformació tecnològica.

Des de fa unes setmanes, l’VERTE Oftalmología Barcelona ha incorporat una innovadora tecnologia que ens ajuda a tractar millor trastorns relacionats amb la qualitat de la llàgrima i amb la superfície cutània periocular.

La Dra. Cristina Vendrell i el seu equip d'Ull Sec comparteixen amb nosaltres aquestes novetats.

IPL Tractament Ull sec - Dra. Cristina Vendrell - VERTE Oftalmología Barcelona

Dra. Cristina Vendrell - IPL - Terapia amb llum intensa per pulsacions

La teràpia d'IPL es basa en la inducció de pulsacions de llum homogènies i controlades, les quals transformen l'energia de la llum en calor i estimulen les glàndules de Meibom de les parpelles per a ajudar a disminuir el procés inflamatori i, així, frenar els molestos símptomes de l'ull sec. Aquesta tècnica permet reduir la dependència de les gotes o col·liris i mantenir la seva eficàcia a llarg termini.

L’IPL en el tractament de l’ull sec

La teràpia amb llum intensa per pulsacions (IPL) és un tractament indicat en els casos de blefaritis (inflamació de les parpelles) o disfunció de les Glàndules de Meibom, la qual està causada generalment per la malaltia de l'Ull Sec evaporatiu.

Les glàndules de Meibom estan situades a les parpelles i s'encarreguen d'aportar lípids per tal d’evitar l'evaporació precoç de la llàgrima. Quan no funcionen correctament, s’obstrueixen i, fins i tot, poden desaparèixer. D’aquesta manera, sorgeixen els  símptomes d'ull sec com picor, coïssor, llagrimeig, sensació de cos estrany, visió borrosa, etc.

Glàndulas meibomio - VERTE Oftalmología Barcelona

Un dels factors més importants en la cronicitat dels símptomes de l'ull sec és la inflamació de la superfície ocular.

Si l'evolució de l'ull sec es torna crònic o no millora suficient mitjançant el tractament amb llàgrimes artificials i altres mesures bàsiques, pot requerir tractaments físics com l’IPL.

Quin és l’objectiu del tractament per a l’ull sec amb llum intensa per pulsacions (IPL)?

El seu objectiu és millorar la qualitat de la pel·lícula lacrimal i limitar l'evaporació de la llàgrima, mantenint l'ull hidratat. Així mateix, restablir el funcionament normal de les glàndules de meibom i reduir la seva inflamació, per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb Síndrome d'Ull Sec.

IPL - Ull sec - Dra. Cristina Vendrell - VERTE Oftalmología Barcelona

Dra. Cristina Vendrell - IPL - Tractament ull sec - Teràpia amb llum intensa per pulsacions

Consideracions sobre el tractament amb IPL.

  • No requereix entrar a quiròfan, es pot realitzar a la nostra consulta oftalmològica habilitada pel tractament amb IPL.
  • És un procés curt, amb una durada de 15 a 20 minuts.
  • En general, consisteix en 3 o 4 sessions amb un interval d'unes 2 setmanes entre cadascuna d'elles, encara que això dependrà de l'evolució i necessitats del pacient.
  • És un tractament indolor, tant durant la seva aplicació com després.
  • Durant el tractament es pot notar una certa sensació de calor i apreciar els flaixos de llum que desprèn l'equip.
  • Després de la sessió d’IPL és normal tenir sensació de coïssor, similar a una exposició solar intensa que desapareixerà en un parell d'hores. També pot aparèixer un moderat edema o inflor dels pòmuls especialment al matí, el qual desapareixerà en 2-3 dies.
  • Les lents de contacte s’han d’extreure durant el tractament.

IPL Aplicació - Ull sec - Dra. Cristina Vendrell - VERTE Oftalmología Barcelona

Dra. Cristina Vendrell - IPL - Aplicació Terapia amb llum intensa per pulsacions - Ull sec

Com s’aplica la tecnologia d’IPL?

Es neteja la zona que s'ha de tractar amb aigua micel·lar i s'hi aplica anestèsia tòpica ocular. Seguidament, s'adapta un protector ocular, s’aplica un gel a la pell de la zona concreta i es porta a terme el tractament d’IPL.

En el cas del tractament d’IPL per a la disfunció de glàndules de Meibom, posteriorment es farà la compressió de les parpelles amb una pinça específica, per a drenar-ne el seu contingut. L'objectiu és millorar la qualitat de la capa lipídica, responsable, majoritàriament, de la hidratació de la superfície ocular.

Hi ha alguna alternativa a la teràpia amb llum intensa per pulsacions per a tractar l’ull sec?

Actualment, els tractaments habituals com calor, massatge i higiene s'indiquen a pacients amb blefaritis, rosàcia, disfunció de les glàndules de Meibom, entre d’altres, juntament amb col·liris de llàgrimes, gotes antiinflamatòries o tractaments orals (antibiòtics, suplements d'Omega 3, etc).

Hi ha tractaments físics com la Microexfoliació Blephex® aplicada en la blefaritis anterior i la teràpia Termopolsada Lipiflow®. Els nostres especialistes en ull sec et podran indicar quin tractament o quina seqüència terapèutica és la més adequada en el seu cas.

Es pot utilitzar també per a altres patologies?

Sí, també està indicat en pacients amb hiperpigmentació, telangièctasis (petits vasos sanguinis dilatats que poden aparèixer prop de la superfície de la pell o de les membranes mucoses), acne i rosàcia. Així com per a la reducció dels Demodex (paràsits de les parpelles) i bacteris potenciadors de la blefaritis (inflamació de les parpelles) i de la disfunció de les glàndules de Meibom.

La nostra Unitat d' Oculoplàstica aplica la tecnologia d’IPL per a correccions estètiques a la zona periocular amb la finalitat de reduir la visibilitat de vasos sanguinis i millorar la imatge estètica del pacient.

Especialitats

Creat: 26/04/2022 / Actualitzat: 25/07/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.