Com explorem un adult?

L’exploració ocular bàsica és el primer contacte entre l’oftalmòleg i les estructures que formen i donen la funció a l’òrgan visual.

Què explorem primer i amb quins instruments?

 • Agudesa visual: mitjançant optotips de visió de lluny i de prop. Per a la visió de lluny, explorem cada ull per separat, es repeteix l’exploració amb el forat estenopeic i si millora ens orienta cap a un problema de graduació. 
 • Camp visual: mitjançant la campimetria per confrontació entre el que veu el pacient i el que veu l’explorador. Detectarem de manera orientativa si hi ha alguna zona del camp visual alterada.
 • Avaluació de les pupil·les: observarem la reacció de la pupil·la quan és il·luminada amb una llanterna. Podem trobar alteracions que ens indiquin problemes a l’iris o en el sistema neurològic de control de les pupil·les (motilitat intrínseca).
 • Avaluació del moviment ocular (la motilitat ocular extrínseca). Així podem diagnosticar estrabismes concomitants (els dos ulls es mouen però sense paràlisi) i estrabismes incomitants o paralítics.
 • Per als estrabismes concomitants utilitzem el test de Hirschberg i el test de Cover. En el test de Hirschberg, fixem la mirada del pacient amb una llanterna situada a 40 cm i observem els reflexos lluminosos centrats en les dues pupil·les. La posició descentrada demostra un estrabisme. En el test de Cover, observem el moviment que fa l’ull quan el destapem.

Avaluació del segment anterior: 

L’eina fonamental és la Làmpada de Fenedura, microscopi amb sistema d’il·luminació molt especial per ...

 • ...veure les parpelles i valorar bé les vores buscant engruiximents, eritemes, escames o crosta en el cas de la blefaritis. També s’ha de detectar la posició anòmala de parpelles i pestanyes.
 • ...aplicar fluoresceïna tòpica ajuda a avaluar els danys de la superfície ocular.
 • ...veure bé la conjuntiva de sota de les parpelles, s’ha de descobrir forçant l’obertura de les parpelles amb els dits índex i polze. Si aconseguim donar la volta a la parpella superior podem trobar cossos estranys o signes de conjuntivitis al·lèrgica.
 • ...descobrir irregularitats en el contorn de les pupil·les pot revelar alteracions produïdes per les uveïtis, intervencions quirúrgiques o traumatismes.
 • ...valorar la profunditat de la cambra anterior, l’iris, la transparència del cristal·lí i la valoració de la permeabilitat dels punts lacrimals.

I per acabar, avaluació del segment posterior... 

 • ...mitjançant l’Oftalmoscopi directe o indirecte. Podem observar les estructures visibles a través de la pupil·la dilatada: nervi òptic, retina central (màcula), retina perifèrica, coroide.
Creat: 20/11/2019 / Actualitzat: 13/06/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.