Angiografia amb Fluoresceïna (AGF)

És una tècnica clàssica però continua sent imprescindible per saber com circula la sang per la retina i la coroide.

Què és?

És una tècnica diagnòstica que es fa servir en oftalmologia per valorar malalties de la part posterior de l’ull (retina i coroide). Consisteix a injectar un contrast (Fluoresceïna Sòdica) per la vena i veure amb una càmera fotogràfica com està la circulació dels vasos a la retina.

Quin instrument s’utilitza?

Les fotografies de la retina les registra l’Angiògraf Ocular, preparat per disparar un flaix específic i registrar, en forma de fotografies o de vídeo, el pas del contrast per tots els sistemes vasculars del segment posterior de l’ull. Aquest instrument l’utilitza amb destresa el tècnic optometrista

Quan la fem servir?

Se sol·licita quan volem obtenir informació sobre malalties que afecten la circulació de  la retina. Les malalties en què s’utilitza més són la retinopatia diabètica, les trombosis venoses i la degeneració macular associada a l’edat humida (DMAE).  

Preparació per a la prova

  • Primer s’han de posar les gotes per dilatar la pupil·la. Cal que el pacient vingui acompanyat a la prova perquè hi pot veure borrós durant 2-6 hores, aproximadament.
  • És important comentar al metge qualsevol al·lèrgia a algun medicament o a algun altre tipus de contrast, com el iode.
  • Durant la injecció de contrast és normal experimentar una sensació lleu de nàusees o ganes de vomitar. En general aquests símptomes són lleus i desapareixen quan s’acaba la prova.

Quins riscos té?

En molts pocs casos pot passar que una persona sigui al·lèrgica o hipersensible al contrast; llavors es pot experimentar una sensació de mareig, urticària i taques a la pell després de la prova. Les reaccions al·lèrgiques més severes (anomenades anafilàctiques) són molt poc freqüents.

L’orina serà de color taronja o més fosca durant 1 o 2 dies després de la prova.

Creat: 03/04/2018 / Actualitzat: 21/06/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.