Sents malestar ocular després de maquillar-te?

22/01/2024

És habitual maquillar-nos amb freqüència per a anar a treballar, per a sortir de festa o per altres motius personals, en conseqüència, és possible que després d'aquest període experimentis malestar ocular com coïssor, sensació de cos estrany, sequedat o ull vermell, entre altres. Aquests símptomes són propis de la Síndrome de l'Ull Sec i es poden veure incrementats a causa de l'ús de maquillatge o de fer un ús prolongat de certs productes cosmètics.

En aquest article t'expliquem la relació entre aquests productes cosmètics i la malaltia de l'Ull Sec, i què podem fer per a evitar els seus efectes.

L'ús de la cosmètica remunta a les civilitzacions antigues

Maquillatge Antic Egipte - VERTE Oftalmología Barcelona

L'any 4000 a.C els egipcis ja utilitzaven maquillatge i productes per a la cura de la pell. Avui dia, la indústria de la cosmètica abasta

una gran varietat de productes de maquillatge i cosmètics amb la finalitat de netejar, hidratar o modificar la nostra aparença. El seu ús està tan estès que actualment el 66% de les dones fan servir regularment cosmètics en els ulls.

Quins criteris bàsics han de complir els cosmètics per a la seva comercialització?

Els cosmètics dissenyats per a l'àrea ocular han de complir uns criteris bàsics relacionats amb els al·lergògens, la puresa dels materials i la seva qualitat. Han de tenir conservants amb un potencial de sensibilització baix i no han de contenir substàncies que produeixin estimulació cutània ni dissolvents que promoguin la penetració cutània.

A més, en l'actualitat, per a garantir la seguretat dels usuaris disposem d'assajos in vitro que determinen el potencial irritant de qualsevol compost que pugui tenir contacte amb l'ull i les seves estructures adjacents, i que substitueixen al conegut, però discutit i obsolet test de Draize realitzat amb animals.

És per aquest motiu que és habitual trobar en els envasos d'aquests productes frases com ara “lliure de perfums”, “dermatològicament testat” o “no irritant”, entre altres. Aquestes declaracions estan més relacionades amb estratègies de màrqueting que amb el compliment real dels estàndards de qualitat, ja que no es té en compte la seva participació amb la Síndrome de l'Ull Sec.

Quines són les causes de la síndrome o la malaltia de l'ull sec?

La utilització de productes cosmètics o maquillatge pot afectar de diferents formes a l'aparició d'Ull Sec o agreujar la condició d'aquelles persones que ho sofreixen.

Maquillatge - Ull sec - Síntomas - VERTE Oftalmología Barcelona

La síndrome de l'Ull Sec pot ser causada per una deficiència en la producció de llàgrimes o a causa d'una deficiència de llàgrimes de qualitat. Això resulta en símptomes com picor, coïssor, sensació de cos estrany o de sequedat i fatiga visual, entre altres símptomes.

En general, els productes cosmètics i maquillatges contenen més de 10.000 productes químics. Tot i que en els últims anys, gràcies a la consciència ambiental, existeix una creixent tendència a la utilització d'ingredients naturals i sostenibles, això no garanteix que els productes siguin més segurs en l'àmbit ocular ni que estiguin exempts de poder augmentar la Síndrome de l'Ull Sec.

Com afecten els cosmètics i el maquillatge a la síndrome de l'Ull Sec?

Quan ens maquillem o utilitzem productes cosmètics, aquests productes són fregats, introduïts, empolvorats o aplicats sobre el rostre i sobre l'àrea periocular, de manera que els productes químics que contenen poden migrar cap a la pel·lícula lacrimal.

  • Afectació de les glàndules de Meibom:
    Aquest procés pot provocar una alteració del funcionament de les glàndules de Meibom. Aquestes glàndules sebàcies es troben a les parpelles i són les encarregades, amb la seva secreció oliosa, d'evitar l'evaporació precoç de la llàgrima. Quan no funcionen correctament, s'obstrueixen i poden fins i tot arribar a desaparèixer, provocant els símptomes propis de l'ull sec. Un exemple d'aquest procés són els productes antiacne, encarregats de reduir el greix de les glàndules sebàcies. També succeeix amb alguns sabons netejadors i alguns productes antiedat composts per Tretionina, Retin A, Retinol, Retinil. Aquests productes poden reduir la producció de la capa lipídica de les llàgrimes i afavorir l'evaporació de la llàgrima, resultant en l'aparició d'Ull Sec Evaporatiu.
     
  • Afectació del parpelleig:
    Altres productes antiedat, com les cremes anomenades “Botox In a Jar”, que pretenen substituir els tractaments amb neuromoduladors, afebleixen el múscul orbicular alterant el parpelleig. Amb el parpelleig, entre altres coses, es facilita la distribució uniforme de la llàgrima, de manera que una alteració d'aquesta funció també pot comportar l'aparició d'ull sec.

Maquillatge - Cosmètics - Ull sec - VERTE Oftalmología Barcelona
 

  • Irritació, contaminació i inestabilitat de la pel·lícula lacrimal:
    Alguns productes contenen alcohols, ceres, resines i quitrà que poden contribuir a la irritació i sequedat dels ulls. L'alcohol s'evapora amb rapidesa i pot afectar la capa aquosa de les llàgrimes, mentre que les ceres, resines i el quitrà poden afectar la hidratació natural dels ulls. El mateix ocorre amb alguns minerals naturals com la pols de diamant, utilitzat des de fa segles per a suavitzar la pell, el níquel, un pigment natural contaminant, o la turmalina o hematita que apareixen en forma de cristalls a la conjuntiva provocant traumatismes i inestabilitat de la pel·lícula lacrimal. Uns altres com el kohl, considerat el primer cosmètic de la història, pot contenir nivells elevats de plom.
     
  • Proliferació de paràsits:
    Els productes d'extensió de pestanyes o màscara de pestanyes contenen un alt contingut d'aigua, la qual cosa facilita la proliferació de Demodex, uns àcars microscòpics que viuen en el fol·licle de les pestanyes. Aquests poden causar blefaritis i afectar les glàndules de Meibom. A més, aquests productes poden afeblir i fomentar la caiguda de les pestanyes i ocultar la seva evidència d'infestació.
     
  • Hiperlaxitud dels teixits i malposicions de les parpelles:
    La utilització de productes com Perfilador/Llapis d'Ulls/Eyeliner per a les parpelles o bé ombres d'ulls accelera la hiperlaxitud dels teixits i l'aparició de malposicions de les parpelles. També poden emmascarar la disfunció de les glàndules de Meibom, i ocultar-ne la Rosàcia Ocular (Telangièctasis).

Com podem reduir l'afectació d'aquests productes cosmètics?

  • Per a evitar el bloqueig de les glàndules de Meibom, es recomana no aplicar productes a la línia interior de les pestanyes, o en el seu naixement, i recomanem evitar l'ús d’eyeliners, ja que el seu pigment contribueix a la seva obstrucció.
    Afectació maquillatge - Ull sec - VERTE Oftalmología Barcelona
  • És molt important respectar les dates de caducitat dels productes i no compartir productes de maquillatge per a, per exemple, evitar contagis.
  • És essencial desmaquillar-se i rentar-se els ulls amb aigua abans d'anar a dormir.
  • Si ets usuari o usuària de lents de contacte, és aconsellable extreure-les abans de retirar el maquillatge.
  • Utilitzar productes especialitzats per a la zona periocular (optocosmètica) per a prevenir la incidència de l'Ull Sec.
  • Si en limitem  l’ús, també limitem l’afectació en la síndrome de l'ull sec

És important saber que en l'actualitat no està comprovat que existeixi cap maquillatge per a la zona periocular que puguem assegurar que sigui completament segur per als nostres ulls i que no pugui tenir una mínima afectació en la síndrome de l'ull Sec, per tant, la millor manera d'evitar la incidència de la cosmètica o el maquillatge en la nostra salut ocular és limitar el seu ús, per exemple, per a ocasions especials.

Si creus que pots tenir Ull Sec i vols una cita amb els nostres especialistes, pots demanar-la trucant al 934 155 637 o enviar-nos un WhatsApp AQUÍ.

 

Article basat en el tema presentat per la D.O.O. Eva López a les sessions formatives de l’VERTE Oftalmología Barcelona.

 

 

 

D.O.O. Eva López

Unidad de Córnea y Superficie ocular

VERTE Oftalmología Barcelona



 

 

 

 

Creat: 22/01/2024 / Actualitzat: 04/07/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.