Sabies que l'automedicació pot afectar la teva salut ocular?

11/05/2023

Medicació i salut ocular

Els professionals de la salut recepten fàrmacs per al control de malalties cròniques, per a la prevenció d'algunes patologies o per al seu tractament eventual. Alguns fàrmacs poden provocar alteracions oculars, normalment lleus i transitòries, però fer un mal ús d'aquests fàrmacs pot provocar alteracions que, de no ser diagnosticades a temps, poden derivar en una pèrdua visual irreversible, com és el cas del glaucoma, algunes retinopaties o les cataractes.

Això succeeix perquè el globus ocular és un òrgan petit i molt vascularitzat, i està  especialment exposat a les molècules que li arriben pel torrent sanguini, de manera que pot ser més susceptible a l'aparició d'efectes adversos, especialment si fem un ús inadequat i irresponsable d'alguns fàrmacs sistèmics (fàrmacs que es distribueixen per tot el cos).

Quins són els efectes adversos oculars més comuns?

Dins dels efectes adversos oculars més comuns podem trobar; l'afectació de la visió, de manera que el pacient pot experimentar una reducció de l'agudesa visual o un canvi en la seva graduació; de l'acomodació, és a dir, que el pacient vegi alterada la seva capacitat d'enfocament a diferents distàncies; de la percepció dels colors, o d’altres com la sequedat ocular, la sensibilitat a la llum o l'enlluernament.

Pastillas - vision ocular - VERTE Oftalmología Barcelona

Per què és important no automedicar-se?

Quan un professional recepta un medicament, fa una valoració prèvia de les característiques i de la situació del pacient que inclouen l'edat, el sexe, les malalties prèvies i la medicació que s’estigui prenent, i també de la naturalesa pròpia del medicament, perquè aquest tingui les mínimes conseqüències tòxiques i aporti al pacient els màxims beneficis necessaris per al tractament de la malaltia o patologia.

Avui dia disposem d'un coneixement ampli dels possibles efectes adversos dels medicaments, per la qual cosa aquesta informació ens ajuda a controlar-los i a actuar de manera precoç davant qualsevol símptoma d'alarma que es pugui produir, i, en cas que sigui necessari, suspendre’n el tractament.

Quan un pacient s'automedica, ni la dosi ni la pauta del tractament estan supervisades per un professional de la salut, per la qual cosa un mal ús pot augmentar el risc de toxicitat del fàrmac. A més, no completar el tractament o excedir-lo també pot posar en risc la seva salut. Així mateix, si el pacient està prenent alguna altra medicació, es poden produir interferències entre els diferents fàrmacs.

Hem de fer un ús responsable dels medicaments

Hem de tenir en compte que si es fa un ús inadequat dels medicaments, no es poden predir els efectes secundaris que puguin comportar, ja que no només estan subjectes a la naturalesa química del fàrmac o a la seva dosi, durada i via d'administració, sinó que també poden estar supeditats a les característiques individuals de cada pacient.

És essencial informar el teu metge

És necessari que a la consulta informis el teu metge si t’estàs prenent algun tipus de medicació perquè, en cas que sigui necessari, pugui tenir en compte les interferències que es poden produir entre ells.

Si vols demanar una cita o tens algun dubte, pots contactar amb els nostres especialistes trucant al 934 155 637. És essencial seguir les recomanacions d'administració pautades pel professional.

En el cas que t’estiguis prenent alguna medicació i experimentis algun dels símptomes esmentats anteriorment, no dubtis a acudir al més aviat possible al nostre Servei d'Urgències 24 h.

D.O.O. Cristina Hernández

 

 

Tema presentat a la Sessió Clínica formativa de l’VERTE Oftalmología Barcelona per:

D.O.O Cristina Hernández

Unitat d'Optometria Clínica



 

 

Creat: 11/05/2023 / Actualitzat: 07/07/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.