Precaució amb les erugues davant dels ulls de nens i adults

15/03/2023

No cal estar en contacte directe per estar en risc!

Ull vermell i irritat? Podries tenir pèls d'erugues de processionària clavats a l'ull

Aquest març i abril, coincidint amb l'augment de temperatures, comença la baixada de l'eruga del pi o processionària, des dels nius fins al sòl. Encara que és coneguda sobretot per la seva afectació cutània, també pot provocar afectacions oculars simples o fins i tot greus, rinitis i inclús manifestacions respiratòries i anafilaxi (reacció al·lèrgica greu).

En aquest article t’expliquem la seva afectació ocular i què fer si ens entren als ulls els perillosos pèls d'aquest insecte.

Precessionaria - Ulls - VERTE Oftalmología Barcelona

 

Què és la processionària del pi?

Les erugues de processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) són les formes larvàries d’uns insectes denominats lepidòpters, causants de moltes reaccions patològiques en els humans. Això es deu al fet que les erugues són l'objectiu de múltiples predadors i, per tant, disposen de mecanismes de defensa com espines punxants i petits pèls irritants, acompanyat de l'alliberament de diverses substàncies tòxiques.

El risc de processionària segons el seu cicle biològic

Aquest insecte passa per quatre fases de desenvolupament: arna, ou, larva i crisàlide, i el seu cicle biològic està molt condicionat pel clima.

Les arnes, després de la fecundació, dipositen els ous a les acícules dels pins dels quals fan l’eclosió les erugues als 30 o 40 dies. Durant els mesos de setembre a novembre, la colònia forma les típiques bosses o nius d'hivern fàcilment visibles a la copa dels pins.

En el seu estadi larvari, les erugues estan repletes de pèls urticants microscòpics que són capaços de penetrar a l'epidermis i a les membranes mucoses i provocar afectacions cutànies, oculars, rinitis o manifestacions respiratòries i anafilaxi (reacció al·lèrgica greu), problemes que hem comentat anteriorment.

Els primers dies primaverals (entre març i abril), les erugues madures abandonen els pins en processó, encapçalades per una femella, per a dirigir-se als llocs d'enterrament i així poder-se transformar en crisàlides. És en aquesta època quan presenciem les famoses desfilades d'aquests insectes i, per tant, quan es produeix el nombre més gran de reaccions: la possibilitat de contacte amb les erugues és major i el nombre de pèls i l'al·lergenicitat de les erugues és màxim.

La facultat dels pèls d'eruga per a penetrar els teixits

Espina erugues ulls - VERTE Oftalmología BarcelonaFoto: Dr. John Paul Liscombe

Una característica excepcional d'aquestes estructures és la presència, en la seva superfície, d'unes microespícules disposades totes en el mateix sentit en forma d'arpó. Gràcies a això, davant de qualsevol moviment o flexió dels teixits, van avançant endins sense possibilitat d'anar enfora. Aquest disseny els fa capaços de penetrar la còrnia o l'escleròtica. S'han arribat a reportar casos en els quals els pèls han arribat fins al nivell de la retina.

No cal estar-hi en contacte directe per patir-ne els símptomes

Des del seu naixement, les erugues ja tenen grans pèls que mesuren entre 150-200 micres de longitud i 5 micres de diàmetre i es desprenen fàcilment. S'ha comprovat la seva presència en l'aire, per la qual cosa no és necessari estar en contacte directe amb l'insecte per a patir els riscos d'aquesta plaga, sinó que n'hi ha prou amb estar a prop d'una zona d'afluència de pins.

A més, aquests pèls voladors poden enganxar-se als objectes (fusta, pinyes, roba, etc.) o al pèl dels animals (mascotes o bestiar).

Quins símptomes oculars produeixen els pèls de la processionària?

Erugues - Ulls - VERTE Oftalmología Barcelona

Els símptomes principals que provoquen els pèls urticants d'aquesta eruga són l'ull vermell, dolor, picor, sensació de cos estrany i fotofòbia (sensibilitat a la llum).

L'afectació ocular més comuna és la conjuntivitis i la queratitis (inflamació de la còrnia) les quals poden produir inflamació ocular, agreujades pel gratat, ja que augmenta la penetració i el frec dels pèls urticants.

La majoria de les reaccions són lleus i passatgeres, així i tot, no convé perdre de vista la possibilitat de reaccions més greus com, per exemple, en el cas que el pèl de l'eruga penetri a través de la còrnia. En tal cas, es poden produir inflamacions intraoculars de difícil maneig com uveïtis i fins i tot requerir cirurgia per a la completa extracció de les restes de pèls d'eruga.

Foto: Dr. John Paul Liscombe

Què haig de fer si crec que m'ha entrat algun pèl d'eruga als ulls?

  • És essencial no gratar-se els ulls per a evitar la penetració ocular dels pèls
  • S'han de rentar els ulls (amb les mans prèviament netes) preferiblement amb sèrum fisiològic i, en cas de no disposar-ne, amb aigua abundant
  • Acudir a urgències oftalmològiques al més aviat possible

Què fem al nostre Servei d'Urgències?

  • Retirem els pèls microscòpics visibles amb l'ajuda de la làmpada de fenedura
  • Fem una rentada exhaustiva de l'ull amb sèrum fisiològic per a eliminar les possibles restes de pèls d'eruga
  • Habitualment fem una fotografia de l'ull per a fer un seguiment i observar l'evolució de la inflamació

Quin és el seu tractament?

El seu tractament pot anar des d'antiinflamatori tòpic (mitjançant col·liris) fins al maneig dels casos més complexos amb cirurgia per a extreure les restes de pèls d'eruga.

Quin sector de la població és més vulnerable a la processionària del pi?

Erugues nens - VERTE Oftalmología Barcelona

La població infantil és especialment susceptible a l'afectació pels lepidòpters, segurament per la curiositat dels nens que els porta a tocar les erugues o per jugar amb la sorra o la vegetació que conté a aquests insectes.

A més, com hem esmentat, a causa de la facilitat dels pèls d'eruga de volar i enganxar-se a diferents superfícies i pèl d'animals, també incrementa considerablement el seu risc en els més petits.

En els últims anys, s'ha detectat una major incidència de la patologia en humans a causa del creixement de zones residencials en la perifèria de les ciutats, moltes d'elles pròximes a pinedes infestades per processionària.

Com evitar l'afectació de la processionària?

Precessionaria - Ojos - VERTE Oftalmología Barcelona

Encara que es considera una patologia d'importància estacional, pot originar símptomes al llarg de tot l'any. Així i tot, s'han d'extremar les precaucions en les èpoques de més risc, durant el seu descens al sòl (de febrer a abril).

  • No tocar les erugues ni els nius d'eruga sota cap circumstància
  • No tocar-se els ulls i rentar-se les mans després d'haver freqüentat una zona de pinedes
  • Si sospites que pots haver entrat en contacte amb una processionària, has de canviar-te de roba i rentar-la a més de 60°
  • Fes servir ulleres de sol protectores per a passejar en pinedes per a evitar els pèls voladors en les èpoques de risc més alt
  • Posar especial atenció als nens i als gossos en les zones de risc
  • Estar atents dels cartells d'avisos de precaució de processionària en els parcs, jardins i boscos per a saber quan ens trobem en una zona d’alerta

Dr. John Paul Liscombe

 

 

Dr. John Paul Liscombe

Unitat d'Urgencies Oftalmològiques 24h

 

Tema preseentat pel Dr. Liscombe a la Sessió Clínica formativa d'VERTE Oftalmología Barcelona.

 

Si creus que has estat en contacte amb una processionària i tens els símptomes oculars que hem descrit anteriorment, segueix les recomanacions detallades i acudeix al nostre Servei d'Urgències 24 h al més aviat possible.

Si, per contra, creus que no has estat en contacte amb una eruga de processionària, però has freqüentat una zona de risc i desenvolupes símptomes d'ull vermell, sensació de cos estrany i/o fotofòbia, podries haver estat en contacte amb algun pèl d'eruga sense haver-te’n assabentat. Segueix els mateixos consells i acudeix també a urgències oftalmològiques al més aviat possible.

La nostra Unitat d'Urgencies Oftalmològiques 24h i està obert cada dia de l'any. Si tens algun dubte pots contactar amb nosaltres al 934 155 637. El nostre equip d'Atenció al Pacient t'ajudarà amb el que necessitis.

Nota: Article basat en l'estudi Demo-Sifiliográficas publicat a la revista científica ACTAS per l'editorial Elsevier Doyma.

 

Creat: 15/03/2023 / Actualitzat: 07/07/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.