Poden les meves pupil·les tenir mides diferents?

18/05/2022

Poden les meves pupil·les tenir mides diferents?

La pupil·la és una obertura central a l’iris que actua com a diafragma, controla la quantitat de llum que entra a l’ull i permet l’adaptació dels ulls a les diferents intensitats de llum.

D’altra banda, també regula si la llum entra només pel centre de l’eix visual quan està més contret o també pels costats quan està dilatada. Això influeix en la qualitat visual perquè quan la pupil·la és més gran s’afegeixen algunes aberracions òptiques a la imatge que arriba a la retina.

Tot és cosa de dos delicats músculs!

La pupil·la és una obertura dilatable i contràctil. Quan es contrau al màxim arriba a un diàmetre d’1 mm (miosi), mentre que si es dilata al màxim, el diàmetre pot ser d’aproximadament 8 mm (midriasi).

La resposta pupil·lar es genera mitjançant els músculs de l’iris, que són músculs d’acció involuntària de reflex. A l’iris hi trobem dos músculs. L’esfínter de l’iris, que s’encarrega de contraure la pupil·la,  i el dilatador de l’iris, que s’encarrega de dilatar la pupil·la.

La pupil·la es contrau quan augmenta la il·luminació i també quan volem veure-hi de prop.

Músculs de l'iris - VERTE Oftalmología Barcelona

I aquests músculs petits no s’activen sols, segueixen instruccions d’una part del cervell on es processen de manera automàtica els estímuls, com la intensitat de la llum que il·lumina la retina, la intenció de llegir de prop, algun estat emocional i moltes altres causes.

És el què s’anomena arc reflex, com quan el metge ens fa un copet al tendó de la ròtula i la cama s’aixeca sense que ens n'adonem.

Pupil·les iguals o diferents?

Les pupil·les habitualment són iguals pel que fa a la mida i a la forma, condició que s’anomena isocòria. A més, han de respondre de la mateixa manera envers els estímuls lluminosos  per protegir la retina quan mirem de prop, per enfocar millor els objectes més pròxims.

Quan hi ha diferents mides pupil·lars s’anomena anisocòria i és un fenomen que pot ser degut a diverses causes.

Hi ha persones que tenen les pupil·les de diferent mida sense ser una malaltia. En aquest cas s’anomena anisocòria fisiològica. Tanmateix, existeixen causes neurològiques que poden arribar a ser greus. L’exploració oftalmològica és la que ens diferencia l’una de l’altra i és de gran importància, especialment si l’anisocòria apareix en algun moment de la nostra vida.

En quines condicions normals canvia el diàmetre de la pupil·la?

Les pupil·les tendeixen a ser més àmplies en els joves, en la foscor, també en reaccions d’alegria, por i/o sorpresa. També tendeixen a ser més petites en els nadons, en la gent gran, en la llum, durant el son i quan la persona està cansada.

I què examinarà l’oftalmòleg?

L'examen pupil·lar ens donarà informació sobre:

  • L’estat de l’iris, que pot tenir alguna malaltia o lesió.
  • El funcionament de totes les vies òptiques que formen l’arc reflex que hem esmentat anteriorment.

“Les pupil·les desiguals només es detecten adequadament en una exploració oftalmològica.”

D’altra banda, quan acudim a l’oftalmòleg ens dilaten les pupil·les amb gotes amb la intenció de veure bé el fons de l’ull i descartar qualsevol lesió ocular. També es dilaten les pupil·les per valorar, de forma precisa, la graduació que es necessita i corregir defectes de la refracció com la hipermetropia, la miopia i l’astigmatisme, en especial quan es tracta de nens.

Val la pena conèixer alguns dels motius de les alteracions de la mida pupil·lar?

Doncs és clar que sí. En aquesta llista veuràs que hi ha drogues i alguna malaltia neurològica francament perillosa que hem de diagnosticar a temps.

La pupil·la dilatada (midriasi) pot ser causada per:

  • Medicaments com els antidepressius
  • Lesions oculars: glaucoma, inflamació de l’iris (uveïtis)
  • Malalties cerebrals, aneurismes, traumatismes cranioencefàlics, epilèpsia. Per això els metges d’emergències miren les pupil·les amb una llanterna.
  • Migranya: pot produir una midriasi unilateral benigna, acompanyada de dolor als ulls.
  • Sobredosis per drogues com amfetamines, atropina, marihuana, LSD, cocaïna.

Miosis - Midiasis - Pupil·les - VERTE Oftalmología Barcelona

La pupil·la contràctil (miosi) pot ser causada per:

  • Sobredosis por narcòtica, alcohol o barbitúrics.
  • Síndrome d’Horner: Presenta miosi i ptosi (parpella caiguda) a un costat. Pot ser un dels primers símptomes de càncer de pulmó, entre altres causes.
  • Pupil·la d’Argyll-Robertson: són pupil·les petites, irregulars, que dilaten malament amb els midriàtics. Per sort és una presentació rara i sol donar-se en pacients amb sífilis.

Per tot això, a ICO incloem en tots els exàmens oculars l'avaluació de les pupil·les, les seves manifestacions i causes per a garantir un sistema visual saludable i obtenir un diagnòstic precoç.

D.O.O. Carmen Aleson - VERTE Oftalmología Barcelona

 

 

 

 

 

D.O.O. Carmen Aleson

Unitat d'Optometria Clínica

 

 

 

 

 

 

Dr. Manuel Romera

Unitat d'Oculoplàstica i Òrbita

Il·lustrador Mèdic

Creat: 18/05/2022 / Actualitzat: 21/11/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.