Estic embarassada… Pot afectar la meva salut ocular?

11/10/2023

Les quaranta setmanes que dura un embaràs es converteixen en una prova de foc per al cos de la dona, amb canvis que impacten de forma sistèmica i poden repercutir en l’àmbit ocular. Vegem quins són aquests canvis i les seves afectacions visuals.

L'origen de les alteracions oculars

Durant l'embaràs, es produeixen variacions hormonals que afecten de manera intensa a l'organisme al complet. Un dels canvis principals en l'embarassada és la retenció de líquids, de manera que la pressió sanguínia de la dona es veu afectada. D'altra banda, les embarassades són més susceptibles a seriosos desordres immunològics pel fet que es produeix una disminució del seu sistema immunitari durant aquest període.

Visió i embaràs- VERTE Oftalmología Barcelona

Com a resultat d'alguns d'aquests canvis sistèmics, l'embaràs pot ser causa d'alteracions en l'àmbit ocular. La majoria d'aquestes alteracions oftalmològiques són moderades i transitòries, i solen desaparèixer entre la sisena i la vuitena setmana de postpart, o una vegada ja finalitzat el període de lactància. Normalment, no requereixen cap tractament, però algunes d’aquestes alteracions poden ser ocasionalment severes i permanents, per la qual cosa hem d'estar atentes.

Els principals canvis oculars produïts per l'embaràs

Els efectes oculars produïts per l'embaràs poden ser fisiològics, patològics o també poden ocasionar modificacions d'algunes condicions preexistents.

  • Dins dels canvis fisiològics hi podem trobar:
    • El cloasma gestacional, també conegut com a màscara de l'embaràs, és un procés mediat per hormones, caracteritzat per l'increment de la pigmentació de la pell al voltant dels ulls i de les galtes en forma de taques fosques o marrons. S'ha documentat que les variacions hormonals de l'embaràs incrementen el nivell de melanina, per la qual cosa aquesta pigmentació tendeix a anar desapareixent després del part.
       
    • Afectació de la llàgrima: Durant l'embaràs es veu afectada la fisiologia de la pel·lícula lacrimal, fet que pot comportar l'aparició del molest síndrome de l'ull sec. Les usuàries de lents de contacte poden trobar dificultat per mantenir-ne l'ús durant la gestació, cosa que ocorre més sovint cap al final de l'embaràs. Els seus símptomes principals són molèsties, coïssor, sensació de cos estrany o sensació de sorreta.
       
    • Canvis a la còrnia: S'ha descobert que al final de l'embaràs disminueix la sensibilitat corneal i que, durant la gestació, el gruix corneal augmenta i varia la curvatura de la còrnia. Aquest canvi refractiu, causat per la retenció de líquids, produeix alteracions a la potència refractiva de la còrnia, és a dir, origina canvis en la graduació i, per tant, els pacients poden referir visió borrosa.

Les futures mares que ja tenien problemes refractius de base, com ara astigmatisme, hipermetropia o miopia, poden patir un canvi en la seva graduació. En la majoria dels casos torna al seu valor normal després del part o en finalitzar el període de lactància, de manera que recomanem no canviar la graduació de les ulleres fins un cop finalitzat el període de lactància. Per aquest mateix motiu, els mesuraments de la còrnia poden ser inexactes per a realitzar una cirurgia refractiva corneal (LASIK o PRK). No oblidis informar el teu professional sobre la possibilitat d'estar embarassada si t'estan fent una visita prèvia a la intervenció amb làser.

  • Canvis patològics:
    • ​La Corioretinopatia serosa central és una patologia que es pot presentar associada a l'embaràs. Encara que la seva freqüència és extremadament baixa, és important tenir en compte els seus símptomes per poder detectar-la precoçment. Els seus símptomes principals són la disminució de l'agudesa visual, la visió d'una taca negra central i la visió d'imatges distorsionades (metamorfòpsia). Està relacionada amb les hormones de l'estrès i es desenvolupa principalment a la recta final de l'embaràs, encara que existeixen casos en els quals pot aparèixer en el primer o segon trimestre. Generalment, la visió torna a la normalitat al cap de pocs mesos de donar a llum.
       
    • Retinopatia diabètica: La progressió de la retinopatia en la gestació depèn de diversos factors, aquests inclouen el grau de severitat en el moment de la concepció, el tractament adequat, el temps d'evolució de la diabetis, el control metabòlic abans de l'embaràs, i la presència de dany vascular addicional com ara desordres hipertensius.
       
    • És molt important saber que les pacients diabètiques que vulguin quedar-se embarassades tenen un risc molt més elevat d'aparició o d'evolució de la retinopatia diabètica. Per aquest motiu, recomanem a les pacients diabètiques que es realitzin una revisió oftalmològica abans de quedar-se embarassades per a comprovar l'estat de la retina i així poder realitzar algun tractament previ en cas que sigui necessari. Durant la gestació és essencial fer-se una revisió visual cada trimestre de l'embaràs.
       
    • D'altra banda, la diabetis gestacional, que apareix a conseqüència dels esforços metabòlics que suposa l'embaràs, no provoca alteracions.
       
    • Preeclàmpsia: Igualment, l'embaràs pot afectar la visió a través de malalties sistèmiques com la preeclàmpsia, el factor principal de la qual és l'augment de la pressió arterial durant l'embaràs. La severitat de les alteracions retinals dependrà del grau d'hipertensió arterial que es presenti.

Aquesta malaltia té lloc normalment després del cinquè mes d'embaràs, encara que pot aparèixer entre el tercer o el novè mes. Els símptomes principals són taques en el camp visual (escotomes), visió doble (diplopia), disminució de l'agudesa visual i visió de punts flotants (miodesòpsies).

  • Modificacions de condicions preexistents. No tot és negatiu durant l'embaràs, ja que, malgrat que algunes malalties preexistents poden progressar, hi ha unes certes malalties oculars que poden millorar durant aquest període.
    • Glaucoma: Les pacients que pateixen aquesta patologia poden presentar millora durant la gestació. El motiu és que durant aquest període poden patir una disminució de la pressió intraocular, factor principal de la malaltia.
       
    • Uveïtis: Els efectes immunosupressors i els alts nivells d'esteroides naturals presents en les dones embarassades poden causar una millora de la uveïtis durant la gestació, no obstant això, existeix el risc d'un agreujament del quadre durant el postpart.

Visió i embaràs- VERTE Oftalmología Barcelona

Quan fer-se una revisió oftalmològica si estàs embarassada?

És aconsellable que totes les dones embarassades es facin una revisió oftalmològica durant l'embaràs entre la setmana 31 i 41 de gestació, ja que és quan més canvis hormonals apareixen i, per tant, quan es poden produir més problemes visuals.

A més, les dones amb patologies oculars prèvies, com la retinopatia diabètica o la retinopatia serosa central, haurien de revisar la seva visió de manera trimestral.

De la mateixa manera, les pacients amb problemes d'ull sec o les usuàries de lents de contacte, també necessitaran revisions periòdiques, a causa d’una major incidència de la patologia durant aquest període.

Hem d'estar atentes davant de qualsevol canvi en la visió durant l'embaràs

Si estàs embarassada i presentes alguna alteració visual de les esmentades anteriorment com pot ser visió de taques negres (escotoma central), visió borrosa, visió de punts flotants (miodesòpsies), visió doble (diplopia), disminució de l'agudesa visual, entre altres, has d'acudir a urgències oftalmològiques per a una valoració.

Recorda que, encara que normalment els símptomes desapareixen després del període de gestació o lactància, algunes d'aquestes patologies oculars desenvolupades a conseqüència de l'embaràs poden ser severes i permanents.

Demana cita amb els nostres especialistes per a fer-te una exploració oftalmològica prèvia a l'embaràs i així prevenir qualsevol imprevist futur. Pots trucar al 934 155 637 o enviar-nos un WhatsApp AQUÍ. Davant una urgència oftalmològica, a l’VERTE Oftalmología Barcelona disposem del Servei d'Urgències Oftalmològiques 24 h, obert cada dia de l'any. Cuida la teva salut visual i la del teu nadó!

Tema redactat a partir de la presentació de la D.O.O Cristina Martín a la Sessió Clínica formativa d’VERTE Oftalmología Barcelona.

D.O.O. Cristina Martín - Optometrista - VERTE Oftalmología Barcelona

 

 

 

 

D.O.O Cristina Martín

Unidad de Optometría Clínica

Creat: 11/10/2023 / Actualitzat: 03/12/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.