Sense ser-ne coneixedor abans, em van dir que tenia Glaucoma

Dr. Jordi Bechini: "Tinc un consell pels pacients de l'ICO"

Aprofitant que el passat 12 de març s’ha celebrat el Dia Mundial del Glaucoma, hem tingut l'oportunitat de parlar amb el Dr. Jordi Bechini, un pacient d’ICO que va venir a la nostra consulta perquè volia deixar de portar ulleres i es va endur la sorpresa de ser diagnosticat de cataractes i glaucoma.

El Dr. Jordi Bechini ens explica com va rebre la notícia i quin ha sigut el tractament que ha hagut de fer per a poder-se intervenir de cataractes , i ens explica la seva visió entorn del diagnòstic de la malaltia del glaucoma.

Abans de començar, què és la malaltia del Glaucoma?

El Glaucoma és una malaltia del nervi òptic (neuropatia), que es caracteritza per produir una pèrdua visual progressiva i normalment perifèrica, causada generalment per un augment de la pressió intraocular (PIO). Aquesta pèrdua de visió és asimptomàtica en la seva fase inicial i redueix el camp visual del pacient de manera gradual, per la qual cosa el pacient pot patir la malaltia i no ser-ne conscient fins que la malaltia estigui molt avançada. Quan això succeeix, aquesta visió ja no es pot recuperar, però amb un tractament adequat es pot intentar frenar el seu avanç.

Dr. Jordi Bechini, prefereix que ens dirigim a vostè com a doctor o com a senyor?

Si per protocol prefereixes tractar-me de vostè, de doctor està bé, però em sento molt més còmode si em traques de tu. Abans de tot soc pacient.

Per què vas venir a visitar-te al nostre centre?

Fa 37 anys que treballo a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, és un hospital de tercer nivell en el qual vaig conèixer, cap a finals de la dècada dels anys 90, el Dr. David Andreu, quan ell treballava al departament d'oftalmologia. Ens vam fer amics perquè més o menys teníem la mateixa manera de veure el món de la ciència i de la medicina assistencial. Quan ell va marxar, em va quedar com a punt de referència i l'he anat seguint indirectament, tant a ell com la Dra. Susana Duch.

A part, tinc amics que han sigut pacients seus i com que conec la seva habilitat com a oftalmòleg, i sobretot com a cirurgià oftalmòleg, un dia em vaig plantejar que potser era el moment d’operar-me la graduació. Jo soc radiòleg i haig d'utilitzar diferents ulleres i estic constantment treballant amb pantalles amb imatges 3D i vaig pensar que seria una bona idea parlar amb ell perquè valorés si em podia operar la miopia i deixar de tenir aquests problemes multimodals.

Què et van dir a la valoració per a la cirurgia refractiva?

Em van revisar i em van fer totes les proves per valorar si era candidat per a fer-me la cirurgia refractiva i vaig rebre, sense ser-ne coneixedor abans, dues males notícies. Per una banda, em van dir que tenia cataractes , i per l'altra que tenia glaucoma. Havia fet una revisió oftalmològica feia uns sis anys i totes aquestes dades no estaven recollides en aquell moment. Aquí va ser quan va començar el meu periple. Vaig passar d’estar al despatx com qualsevol persona que es vol operar per a treure’s les ulleres, a ser un pacient amb dues patologies; les cataractes , que s’havien d’operar, i el glaucoma que necessitava tractament.

A conseqüència del glaucoma la cosa es va complicar, perquè és una malaltia que pot donar problemes greus. Jo ja era coneixedor de la patologia perquè soc metge, i vaig considerar que volia que em tractés la Dra. Susana Duch, que és un referent amb aquest tipus de patologia, i, a part, que em controlessin els oftalmòlegs de l'hospital on treballo.

Tot i el diagnòstic de Glaucoma, has pogut fer-te la cirurgia de cataractes?

Sí, tot i que jo volia que em posessin les lents trifocals (lents que permeten enfocar a totes les distàncies), però em van dir que a causa del diagnòstic del glaucoma estava contraindicada. Llavors em van aconsellar les lents EDOF (Lents de profunditat de focus estès). Jo no sabia que existia aquesta denominació, però la meva visió actual es diu visió funcional i està molt ben adaptada al meu estil de vida i a la meva feina. Això vol dir que tot el que està a prop meu ho veig molt bé, i a mesura que està més lluny ho començo a veure quelcom més desenfocat. El que està molt a prop de mi, com les lletres molt petites tampoc les veig del tot bé. Un text de mida normal sí que el llegeixo, però el més petit se m'escapa, per això tinc unes ulleres que per a conduir de nit i unes d’aprop per si vull veure una cosa molt petita. Amb la cirurgia he guanyat pel que fa a la qualitat de visió i a la independència de les ulleres la major part del dia.

Quina ha sigut l’evolució i el tractament del Glaucoma abans i després de la cirurgia de cataractes?

Vaig haver-me de controlar la pressió ocular un temps abans de la cirurgia perquè havia d’estar estable. Em vaig posar dos col·liris diferents que tenien 3 principis bàsics i amb això la vaig controlar perfectament, però què va passar? En el postoperatori la pressió intraocular va necessitar més tractaments. A conseqüència d'això, la Dra. Susana Duch em farà un tractament amb làser (Trabeculoplàstia Làser Selectiva, SLT) per a  controlar millor la pressió intraocular.

Quin pronòstic t’han donat amb la malaltia del Glaucoma? Com et vas prendre la notícia?

Com que soc metge conec una mica la malaltia, tot i que no amb profunditat, i sé que és una malaltia que s'ha de seguir i controlar perquè pot donar problemes greus. Quan m’ho van dir no va ser una bona notícia, però com que veig molta patologia a l’hospital, en perspectiva penso que si tot el que tinc a la vida és un glaucoma ja hi estic d’acord. Sí que és una malaltia que pot arribar a ser agressiva i pots perdre la visió, però amb un diagnòstic precoç com el meu i a mans de persones expertes com també és el meu cas, el pronòstic millora. A més, la meva pressió ocular ha anat responent al tractament amb gotes, per tant, la malaltia no és refractària al tractament mèdic i com a mínim hi ha un cert optimisme amb el fet que això es pugui controlar amb maniobres habituals.

Sí que és veritat que tinc una certa pèrdua de camp visual a causa del glaucoma, però jo no ho noto tot i que es veu alguna alteració a les campimetries, però ja estem en procés de controlar-ho.

Com va ser l'experiència al quiròfan amb la cirurgia de cataractes?

Sincerament, no em vaig assabentar de res. Jo no soc cirurgià, no obstant això, conec una mica els quiròfans i vaig estar molt bé, tant abans com després. A més a més, em van operar els ulls al mateix dia, cosa que està molt bé perquè no hi has d'anar dos dies diferents. Em van operar l’ull dret a les 9 del matí i l’ull esquerre a les 4 de la tarda. L'experiència va ser molt bona i no vaig tenir dolor. Com qualsevol persona a qui li fan una intervenció quirúrgica, no hi veia bé les primeres hores, però va ser una experiència positiva.

Ara que ha passat un mes de la cirurgia de cataractes, com estàs en l’àmbit visual?

Avui dia m’estic acomodant visualment. Per a la cirurgia de cataractes et treuen el cristal·lí i et posen una lent en el seu lloc, i per això el sol em molesta una mica. De totes maneres ja m'han dit que ho deixaré de notar paulatinament. La veritat és que quan treballo, que sempre estic davant d'un ordinador o d’una workstation, que és un ordinador gran en el qual hi ha imatges i pots manipular-les o fer-les 3D i més coses, no necessito les ulleres. A la feina noto més qualitat, i quan estic a un restaurant no m'he de posar les ulleres per veure la carta, tampoc per parlar amb els meus amics ni per agafar menjar dels plats que compartim. És evident que no tinc una vista superfantàstica, però en comparació amb el que tenia abans, estic molt millor ara.

Aprofitant que aquest mes ha sigut el dia mundial del Glaucoma, tens algun consell per als nostres pacients en relació amb la malaltia?

Sí, sí que tinc un consell… És un consell que puc divulgar perquè m’hi he trobat jo mateix. Jo crec que és fonamental que se segueixin els controls oftalmològics encara que estiguis bé, perquè amb aquesta malaltia tu creus que estàs molt bé, com em va passar a mi, que vaig anar a la consulta perquè m’operessin i en realitat tenia una malaltia molt més greu del que em pensava. Per tant, la lectura que faig és que, com molts altres controls que ens hem d’anar fent amb l’edat, el control oftalmològic és fonamental per a diagnosticar en els estadis inicials aquesta malaltia que pot arribar a ser un problema molt greu a llarg termini.

Aconsellaria a tothom que seguissin els controls que l’oftalmòleg cregui oportuns segons l’edat i els antecedents.

Com bé ens explica, el Dr. Jordi Bechini ha viscut de primera mà la importància d’anar a l’oftalmòleg un cop l’any a partir dels 40 anys per a detectar de forma precoç malalties oftalmològiques com per exemple el Glaucoma. Estem molt agraïts que ens hagi explicat la seva experiència, especialment en aquestes dates assenyalades en les quals demanem als nostres pacients que s'uneixin a la campanya de conscienciació “Units per un món sense glaucoma” i ens ajudin a difondre aquest missatge entre els seus amics i familiars.

No esperis més i demana una cita per a fer-te una revisió oftalmològica preventiva. Truca’ns al 934 155 637 o envia'ns un WhatsApp AQUÍ.

 

Creat: 25/03/2024 / Actualitzat: 22/01/2025

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.