Consells per a evitar l'ull sec

Calendari 12/02/2024

L'impacte de les pantalles en els nostres ulls

La malaltia de l'Ull Sec és una malaltia multifactorial. Patir símptomes de sequedat ocular a causa de l'ús de dispositius electrònics no sempre significa que tinguem la malaltia de l'Ull Sec. No obstant això, un dels factors més importants en la cronicitat dels símptomes d'aquesta malaltia és la inflamació de la superfície ocular, per la qual cosa és essencial,  minimitzar els seus símptomes en la mesura que sigui possible, per tal d’evitar que es cronifiquin.

1.- Regla del 20-20-20

És important aplicar aquesta regla: cada 20 minuts, hem d’apartar la visió de la pantalla durant 20 segons i mirar objectes situats a 20 peus (uns 6 metres). Aquesta regla redueix considerablement els símptomes de l'ull sec en permetre’ns parpellejar amb més freqüència, ja que deixem de fixar la mirada i enfoquem a diferents profunditats.

2.- Parpellejar amb freqüència

No hem d'oblidar-nos de parpellejar amb freqüència i de manera completa. L'alteració del parpelleig no sols impedeix que la superfície ocular es lubrifiqui correctament, sinó que també pot reduir l'agudesa visual i provocar visió borrosa.

3.- Postura correcta

Mantenir una bona postura quan estem enfront de l'ordinador és  crucial: Esquena recta, pantalla entre 40 cm i 60 cm situada a una altura de 15 graus per sota de l'horitzontal dels ulls perquè l'obertura de les parpelles sigui menor.

4.- Resolució de pantalla

És convenient utilitzar els dispositius amb una bona resolució per a evitar un sobreesforç visual.

5.- Il·luminació

Tenir una bona il·luminació general i sense reflexos, siguin directes o a la pantalla, evita que es produeixi una alteració del parpelleig. En el cas dels dispositius mòbils es recomana fer servir el mode de lectura per a llegir i el mode fosc a les nits.

6.- Hidratació d'ulls

Quan hi ha símptomes de sequedat ocular, recomanem una hidratació periòdica de l'ull durant i després del seu ús per a evitar un empitjorament dels símptomes.

7.- Condicions ambientals adequades

En cas necessari, pots emprar humidificadors per a augmentar la humitat dels espais tancats i evitar un ambient ressec. Hem d'evitar les altes temperatures i els corrents d'aire, ja que provoquen una evaporació més ràpida de la llàgrima. El fum del tabac i l'excés d'ambientadors també contribueixen a la irritació ocular.

8.- Revisar la graduació amb un especialista

La possibilitat de tenir petites graduacions no corregides pot ajudar a la fatiga visual i augmentar la irritació visual.

 

Cal recordar que aquesta malaltia pot tenir un impacte en la nostra qualitat de vida, per la qual cosa qualsevol acció que ens pugui ajudar a minimitzar els seus efectes és de vital importància.

Si malgrat haver seguit les pautes de prevenció, els símptomes com coïssor, sensació de cos estrany, llagrimeig o fatiga visual persisteixen, et recomanem que demanis cita amb el teu oftalmòleg de confiança perquè et faci una exploració ocular i avaluï, en cas necessari, el millor tractament per a la teva situació.

Si vols una consulta amb els nostres especialistes, pots trucar al 934 155 637 o enviar-nos un WhatsApp AQUÍ per a parlar amb el nostre equip d'Atenció al Pacient.


 

 

Creat: 12/02/2024 / Actualitzat: 15/01/2025

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.