Cirurgia refractiva. Em poden multar per conduir sense ulleres?

Després d'una cirurgia refractiva com el LASIK o la implantació de lents intraoculars amb  extracció del cristal·lí o sense, de seguida podem fer vida normal. El nostre ull s'adapta molt ràpidament, com si mai ens haguéssim operat i ens acostumem a la nostra nova situació, fins se'ns oblida que un dia érem usuaris d'ulleres i lents de contacte.

El que no sabem és que després d'una cirurgia refractiva hi ha un factor a tenir en compte si tenim el permís de conduir.

Què haig de tenir en compte si soc conductor/a i he abandonat l'ús d'ulleres i/o lents de contacte?

Quan passem la revisió del permís de conduir, sigui per a obtenir la llicència o passats uns anys per a la seva renovació, una de les preguntes que ens fan en el reconeixement mèdic és si som usuaris d'ulleres o lents de contacte.

Aquesta informació queda guardada en forma de codi a la nostra llicència, de manera que quan els agents ens sol·liciten la documentació per a un control rutinari o per algun motiu més greu, com pot ser un accident, poden saber si estem incomplint les normes de seguretat viària per no portar posades les ulleres.

Són 200 euros de multa i infracció greu

El codi està situat a la zona inferior de la part posterior del nostre permís de conduir i està compost per dues sèries numèriques separades per un punt (00.00). Aquestes sèries indiquen que l'usuari ha d'usar algun tipus de correcció visual i/o protecció de la visió amb algun element compensador. Cada subcodi especifica un tipus diferent de correcció. Si en el moment en el qual et sol·liciten la documentació no fas servir les correccions visuals indicades o fas servir un altre tipus de correcció no especificat en el permís, es considera una infracció greu i els agents et poden multar amb un import de 200 euros.

Haig d'especificar que soc usuari d'ulleres, però que condueixo habitualment amb lents de contacte o viceversa?

Si ets usuari d'ulleres el més probable és que el teu codi sigui el 01.01. Si habitualment també fas servir lents de contacte, hauries d'actualitzar la teva documentació perquè en el teu permís de conduir aparegui el subcodi 01.06, que significa que pots fer servir tant ulleres com lents de contacte indistintament.

Per contra, si en el teu cas només necessites lents de contacte, el codi de referència per als agents és el 01.02 i això significa que si les intercanvies per ulleres també podries arriscar-te a una multa.

Com puc evitar la multa si ja estic operat/operada?

Per evitar la multa, el millor és actualitzar la documentació després d'haver realitzat la cirurgia refractiva perquè deixi d'aparèixer el codi que indica la necessitat de correcció visual. Per fer-ho, pots acudir a un centre mèdic o psicotècnic que estigui homologat per la Direcció General de Trànsit i informar-los de la teva nova situació aportant algun document justificant (et farem un informe adequat si ens ho sol·licites).

Altres recomanacions visuals per a una conducció segura

Si tens més de 45 anys, el més probable és que comencis a experimentar l'anomenada vista cansada o presbícia, causada per un envelliment del cristal·lí que provoca dificultat per enfocar objectes pròxims, necessitat d'allunyar els objectes per a veure-hi millor i fatiga visual.

Quan la presbícia ja està avançada, pot ser recomanable l'ús d'ulleres progressives per a conduir. Aquest tipus d'ulleres ens permeten veure bé de lluny i al mateix temps poder enfocar i veure nítids els objectes de prop, imprescindibles per a la conducció com el quadre de comandaments.

També recomanem l'ús d'ulleres de sol d'alta qualitat, essencials per a minimitzar els enlluernaments i incrementar el confort visual durant la conducció, així com posar especial atenció a les hores de menys llum, ja que la qualitat òptica dels nostres ulls disminueix quan es redueix la il·luminació i es pot requerir alguna mena d'ajuda o ulleres especials per a la conducció de nit.

Conduir amb la documentació i la vista en regla

Com hem vist, cada codi del nostre permís de conduir indica una necessitat de correcció diferent, és important tenir la documentació en regla per evitar malentesos o sorpreses. Si fa poc que has corregit el teu defecte refractiu i no has pogut actualitzar la teva situació, pots conduir acompanyat d'alguna mena de justificant escrit per evitar sobresalts (l'informe d'alta de l'operació ha de ser suficient).

També hem de tenir present que és fonamental una bona visió per a una seguretat viària òptima. En el cas d'experimentar canvis en la teva visió és necessari acudir a l'oftalmòleg per a descartar qualsevol malaltia o ajustar la prescripció de les ulleres o les lents de contacte.

Si, per contra, t'agradaria deixar d'usar correccions visuals, pots demanar cita amb els nostres especialistes i et faran totes les proves sense compromís per saber si ets candidat per a una cirurgia refractiva. Truca al 934 155 637 o envia un WhatsApp AQUÍ i el nostre equip d'Atenció al Pacient t'informarà.

 

Creat: 12/01/2023 / Actualitzat: 25/07/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.