La inflamació de l’interior del globus ocular. És la malaltia que més necessita la col·laboració d’altres especialistes mèdics.

Uveïtis - VERTE Oftalmologia Barcelona

El concepte uveïtis descriu un procés d’inflamació intraocular. L’úvea constitueix la capa intermèdia de les tres que conformen el globus ocular, i se situa entre l’esclera  i la retina. Es compon de tres parts: coroide, cos ciliar i iris.

No es tracta d’una malaltia concreta si no, més aviat, d’una manifestació de patologies molt diverses. 

Las uveïtis o inflamacions de l’úvea poden associar-se a una altra malaltia, o produir-se a conseqüència d’una infecció, tot i que moltes vegades se’n desconeix la causa. T’expliquem les dades més rellevants d’aquesta afecció.

Per què es produeixen les uveïtis?

Aproximadament en un 40% dels pacients amb uveïtis pot ser identificada una malaltia subjacent que, sovint, és d’origen autoimmune. A la inversa, moltes malalties sistèmiques d’origen reumatològic o infecciós poden presentar uveïtis entre les seves manifestacions clíniques.

Quan es manifesten?

Les uveïtis tendeixen a passar en edats mitjanes. En edat pediàtrica representa tan sols un 5-10% del total dels casos; també és poc freqüent a partir dels 60 anys.

Com es manifesten?

Pot afectar un o ambdós ulls. Els símptomes es poden desenvolupar ràpidament i poden ser: visió borrosa, percepció de mosques volants a la visió, dolor a l’ull, envermelliment i sensibilitat a la llum.

Com es diagnostica la uveïtis?

Cal fer una història mèdica completa i un examen ocular. Segons els seus resultats, es faran els exàmens de laboratori o les proves diagnòstiques necessàries per descartar una infecció o un trastorn autoimmunitari. És freqüent que tots els estudis realitzats siguin normals.

La uveïtis, malgrat que no és molt freqüent, és una causa de ceguesa important a tot el món.

És possible prevenir-la?

El tractament d’un trastorn subjacent pot ajudar a prevenir la uveïtis en persones amb una malaltia o infecció general.

Quan s’han tingut un o més episodis d’uveïtis, és recomanable una visita periòdica a l’oftalmòleg per saber si la malaltia ha avançat, tot i que no es manifesti clínicament.

Hi ha un tractament per a les uveïtis?

La base del tractament són els corticoides o immunosupressors tòpics (gotes), locals o sistèmics, depenent del tipus d’uveïtis. Si hi ha una causa, com per exemple una infecció, el tractament també serà per a aquesta .

Les uveïtis associades a malalties sistèmiques (malalties no oculars que afecten més d’un òrgan o sistema) tenen moltes causes, per aquesta raó l’abordatge moltes vegades ha de ser multidisciplinari, i els pacients han de ser visitats per diferents especialistes (reumatòleg, especialista de medicina interna, neuròleg).

Més respostes i informació sobre la uveïtis a: la uveïtis més a fons

Creat: 03/04/2018 / Actualitzat: 04/07/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.