Mussols i calazis
Els molestos mussols i els calazis
Segurament tots tenim un amic o un familiar que ha tingut un mussol o un calazi (també anomenat quist meibomià) en algun moment de la seva vida, pot ser que, fins i tot, nosaltres mateixos hàgim experimentat els molestos símptomes d'aquesta afecció. En aquest article t’expliquem en què consisteixen aquestes inflamacions palpebrals i què fer perquè desapareguin d'una vegada per totes.
Què són els mussols i quins símptomes produeixen?
Els mussols i els calazis són lesions inflamatòries de les glàndules de les parpelles. Són molt freqüents, tenen un origen multifactorial i poden aparèixer a qualsevol edat. No solen ser perillosos per la visió, però resulten molt molestos, sobretot si són múltiples i/o recurrents.
El mussol (del llatí hordeolus, que significa “granet d'ordi”), es caracteritza per l'aparició d'un nòdul inflamatori palpebral, generalment dolorós. No és infreqüent que el dolor vingui precedit de signes inflamatoris o que es presenti inicialment com un edema inespecífic de tota la parpella. El calazi (del grec chalación que significa “granissa”), sol observar-se a major distància de la vora de la parpella i es caracteritza per l'aparició d'un nòdul indolor ben delimitat amb mínims signes inflamatoris.
Per què es produeixen els mussols?
A la parpella existeixen glàndules de diferents tipus segons la seva funció i localització. En funció de quines siguin les afectades tindrem diferents escenaris.
El mussol extern és un abscés de les glàndules que desemboquen en l'àmbit del fol·licle de la pestanya i és causat pel bacteri estafilococ.
En un pla més profund de la parpella es troben les glàndules de Meibom. Aquestes glàndules són crucials per a la superfície de l'ull, ja que secreten lípids i proteïnes fonamentals per estabilitzar la llàgrima i retardar la seva evaporació. La disfunció o inflamació d'aquestes glàndules originen una obstrucció del drenatge de la seva secreció, la qual cosa afavoreix la formació d'un calazi, un quist de retenció per acumulació de secreció grassa i reacció inflamatòria del tipus granulomatosa. Aquest mecanisme pot afavorir una infecció secundària de la glàndula de Meibom, la qual s’anomena mussol intern.
Quins factors influeixen en la seva aparició?
Cal entendre la superfície ocular i la funció de les glàndules palpebrals com una unitat. Problemes d'ull sec, factors ambientals com l'ús excessiu de pantalles, dietes pobres en àcids grassos omega-3, factors hormonals, fàrmacs, cansament i estrès, estan relacionats amb l'aparició d'aquestes lesions. Malalties dermatològiques com la rosàcia i la pell atòpica també són factors de risc per a la seva aparició.
Com es tracten? Què fer perquè no surtin més?
Els mussols solen desaparèixer al cap de pocs dies amb tractament tòpic i massatges amb calor seca local, mentre que els antiestètics calazis requereixen, de vegades, una senzilla cirurgia per a la seva eliminació.
En el cas d’una aparició reiterada o múltiple d'aquestes lesions és fonamental fer un estudi exhaustiu per poder oferir recomanacions i tractaments personalitzats. A l’VERTE Oftalmología Barcelona disposem de la tecnologia d'avantguarda en el diagnòstic i en el tractament de l'obstrucció i la disfunció de les glàndules de Meibom com ara el Lipiflow (Pulsació Tèrmica palpebral), el Blephex (microexfoliació palpebral) i la tecnologia IPL (Teràpia amb Llum Premuda Intensa) que ajuden a disminuir la inflamació palpebral, estimular la regeneració d'aquestes glàndules i millorar significativament la salut ocular i la qualitat de vida del pacient.
Si aquest és el teu cas, a l’IO·ICO et podem ajudar. Disposem de la Unitat d’Oculoplàstica, Òrbita i Cirurgia Plàstica, formada per professionals especialitzats en el tractament de qualsevol problema estètic o funcional de la parpella, de l'òrbita o de les vies lacrimals com són els mussols i els calazis. Pots demanar la teva cita telefonant al 934 155 637 o, si ho prefereixes, pots enviar un WhatsApp AQUÍ.