Miopia
La dificultat per veure-hi de lluny.
De què es tracta?
L’ull miop no hi veu bé de lluny perquè els raigs de llum s’enfoquen abans d’arribar a la retina. Això passa perquè l’ull és llarg o perquè la còrnia o el cristal·lí fan que la llum convergeixi més del que convindria.
Es subdivideix en miopia simple (per sota de 6) i en miopia elevada o magna (per sobre de 6). Es mesura en forma de diòptries amb signe negatiu. Pot associar-se a l’astigmatisme.
A quina edat es pot detectar?
Es pot detectar a qualsevol edat. En els nens petits sobretot quan la miopia és alta. A l’edat escolar, en la majoria dels casos. La miopia pot aparèixer de gran, sobretot quan comença a progressar la cataracta.
Pot produir, a part que es vegi borrós de lluny, mal de cap, irritació ocular, molèsties, estrabisme, retard escolar ...
Es corregeixen amb...
...diversos sistemes, tant òptics com quirúrgics, son efectius i molt segurs:
- Ulleres correctores
- Lents de contacte
- Cirurgia refractiva amb làser com el LASIK que ha demostrat seguretat màxima en casos no superiors a les 8 diòptries miòpiques.
- Cirurgia refractiva amb lents intraoculars, amb extracció del cristal·lí o mantenint-lo.
S’associa a alguna malaltia?
La miopia lleu i mitja té un risc més gran que l’ametropia (no tenir diòptries de cap tipus) per tenir problemes a la retina com esquinçaments o despreniments.
La miopia elevada pot comportar més problemes durant la vida del pacient com cataracta, glaucoma, problemes a la màcula, etc.