Forat macular
La pèrdua espontània del teixit central de la retina que podem tractar amb èxit en la majoria dels casos des de fa pocs anys.
Què és el forat macular?
El forat macular comú o idiopàtic és una malaltia de l’ull que afecta la màcula. La màcula és la part central de la retina, responsable de la visió central (per exemple: de llegir o de reconèixer una cara).
Per què passa?
Amb l'edat, o en alguns casos a causa d'un traumatisme, l'humor vitri es desenganxa de la màcula. En alguns casos no aconsegueix desenganxar-se completament i estira el teixit macular, formant un forat a la fòvea (àrea central de la màcula).
Símptomes dle forat macular
Inicialment els símptomes poden produir una lleu visió borrosa o certa distorsió de la imatge. Si progressa, pot aparèixer una "taca fosca" al centre de l'àrea de la visió que, per exemple, pot impedir llegir o mirar l'hora del rellotge.
Puc prevenir-lo?
Encara que no és una malaltia que puguem prevenir, sí que la podem detectar en estadis inicials. La recuperació visual sempre és millor com més aviat es detecta el forat i, per tant, abans es tancarà.
És tractable?
Sí, és tractable mitjançant cirurgia: la vitrectomia. Actualment té un bon pronòstic, ja que es tanquen més del 90% dels casos. En alguns casos en un estadi inicial és possible tractar-lo fins i tot amb una injecció intravítria d'un medicament anomenat Ocriplasmina (Jetrea, Novartis),tot i que també poden curar-se espontàniament.
Com es pot diagnosticar?
El forat macular es diagnostica a la consulta pel seu oftalmòleg mitjançant una exploració de fons de l'ull (es dilaten les pupil·les amb gotes i examinem la seva retina). En tot el procés de diagnòstic és possible que li sol·licitin proves per confirmar el diagnòstic (retinografia i OCT). Realitzar una tomografia de coherència òptica (OCT, són les sigles en anglès) és bàsic en aquesta malaltia, ja que aquesta prova confirmarà el diagnòstic i ens proporcionarà detalls que no podem veure directament observant el fons d'ull.
En què consisteix el tractament del forat macular?
Un cop establert el diagnòstic definitiu, cal operar en un termini curt de temps. La cirurgia es diu Vitrectomia Posterior i consisteix a retirar l'humor vitri i desenganxar-lo de la màcula. A més, normalment cal retirar una altra membrana molt fina (10 vegades més fina que el gruix d'un cabell) situada damunt de la màcula, anomenada Membrana Limitant Interna. En acabar la cirurgia s'ha d'introduir a l'ull una bombolla de gas que, en estar en contacte amb el forat, ajuda a tancar-lo.
L’Ocriplasmina (Jetrea, Novartis) que aconsegueix separar l’Humor Vitri de la màcula de forma química. De tota manera aquest tractament presenta alguns inconvenients: és menys eficaç que la cirurgia i té un elevat cost econòmic.
Com és el Postoperatori?
Durant el postoperatori el pacient ha de mantenir la posició del cap mirant avall durant 4-8 dies, així el gas contactarà amb el forat macular, ajudant d'aquesta manera a tancar-lo. Mentre estigui el gas present a l'ull, està prohibit pujar a un avió, ja que aquest s'expandeix i podria augmentar-ne la pressió.
Finalment, quan s’acaba el postoperatori es realitza un altre OCT de control per confirmar el tancament del forat macular. A partir del mes, el pacient pot fer vida normal.
Hi ha algun altre tipus de Forat Macular diferent?
Alguns casos particulars tenen més risc de patir aquesta malaltia: en els miops de més de 6 diòptries i després d'un traumatisme. Els pacients que pateixen de forat macular en un ull tenen una mica més de risc de patir-ne a l'altre ull (un 10-15% més). Aquests casos particulars tenen en comú que el pronòstic no és tan bo com en el Forat Macular simple i l'eficàcia de la cirurgia és menor.