Diplopia: Hi veig doble,
a què es deu?

Encara que pugui semblar un símptoma poc habitual, és comú a la nostra Unitat de Neurooftalmologia el diagnòstic i el tractament de pacients que experimenten diplopia, més comunament anomenada visió doble, ja sigui produïda per alguna afectació dels músculs o dels nervis oculars, o per alguna alteració del sistema visual en general.

Què és la diplopia?

Si bé la RAE la defineix com el fenomen morbós de veure dobles els objectes, la diplopia és un dels símptomes oftalmològics més incapacitants per als pacients.

Consisteix en la percepció de dues imatges d'un mateix objecte i es produeix perquè cada ull percep l'objecte en un punt diferent de l'espai, mentre que el cervell l'interpreta com si fossin dos objectes diferents.

El moviment i la posició dels ulls estan controlats per diferents estructures del cervell i del tronc encefàlic que donen l'ordre als 12 músculs extraoculars (6 per ull). Aquests músculs són els responsables finals del moviment i de la posició dels ulls.

Qualsevol alteració en cadascuna d'aquestes estructures (còrtex cerebral, tronc encefàlic, nervis oculomotors o músculs extraoculars) pot provocar la visió doble.

Percepció de visió doble i les seves causes

La diplopia pot tenir diferents causes subjacents en funció de com es percep aquesta doble visió.

En la diplopia monocular les imatges es veuen dobles únicament amb un ull i no desapareixen en ocloure l'altre ull. La seva causa sol ser oftalmològica i pot ser deguda a un defecte refractiu, una cataracta, una patologia retinal, entre altres.

Mentre que, en la diplopia binocular, la visió doble desapareix en ocloure un dels ulls, i entre les seves causes més comunes trobem la neurològica, la muscular i l'orbitària.

Què haig de fer si hi veig doble?

És important que davant l'aparició de visió doble et realitzis una exploració oftalmològica completa dirigida a la cerca de la causa, ja que en alguns casos aquest pot ser el símptoma d'inici d'alguna malaltia neurològica greu (ictus, esclerosi múltiple, miastènia greu…) o sistèmica (malaltia de Greus-Basedow, tumors, etc.).

En funció de les troballes, l'oftalmòleg serà el que decideixi sol·licitar unes proves complementàries o altres (neuroimatge, analítiques de sang, electromiogrames…) o derivar a altres especialistes mèdics com neuròlegs, neurocirurgians, endocrinòlegs, etc.

La diplopia és un motiu no massa infreqüent de consulta al nostre Servei d'Urgències.

En què consisteix el tractament?

El tractament de la diplopia anirà inicialment dirigit a tractar la causa i, en els casos en què això no sigui suficient, la diplopia binocular es pot tractar amb oclusions (tapar un ull un temps determinat), prismes (vidres especials inclosos en la graduació de la ullera que desvien l'entrada de la llum per a “recol·locar” la imatge a la retina i evitar la visió doble), injeccions de toxina botulínica sobre els músculs extraoculars o fins i tot cirurgia.

Quins professionals tracten la diplopia i quines altres malalties estudien?

Els neuroftalmòlegs són oftalmòlegs especialistes en el diagnòstic i tractament de malalties no oculars que afecten la visió, el moviment dels globus oculars i les pupil·les. Treballen en coordinació amb el neuròleg i el neurocirurgià i se serveixen de proves de diagnòstic específiques per a tractar una àmplia gamma de condicions, com la visió doble (diplopia), produïda com hem vist quan falla algun mecanisme motor, o els tremolors oculars (nistagme). A les persones amb diabetis o hipertensió se'ls pot paralitzar algun dels nervis encarregats de moure el globus ocular, i el neuroftalmòleg s'encarrega de determinar quin és el nervi afectat i la causa de la paràlisi. També té un paper important en l'estudi de la dinàmica de les pupil·les i en el tractament de qualsevol disfunció que puguin tenir.

A l’ICO disposem de la Unitat de Neurooftalmologia amb especialistes que fan d'intersecció entre l'oftalmologia i la neurologia. Si experimentes algun dels símptomes esmentats anteriorment, els nostres professionals et poden ajudar. Demana cita trucant al 934 155 637. Si ho prefereixes, també pots enviar-nos un WhatsApp AQUÍ per xatejar amb el nostre equip d'Atenció al Pacient directament i consultar els teus dubtes.

Ressenya d'un tema presentat per la Dra. Ester Pascual a la Sessió Clínica formativa de l’VERTE Oftalmología Barcelona.
Creat: 19/06/2023 / Actualitzat: 22/01/2025

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.