Diabetis Ocular

Múltiples afectacions oculars a causa d’aquesta malaltia metabòlica, però afortunadament cada dia més a prop de l’èxit oftalmològic.

Especiaistas en Diabetes Ocular - VERTE Oftalmología Barcelona

Diabetis Ocular:

La diabetis ocular és un problema de primera magnitud en l’atenció oftalmològica dels països desenvolupats. És la primera causa de ceguesa entre els 20 i els 64 anys. Un 25% dels diabètics té alguna forma de retinopatia, un 5% de les quals greu.  La retinopatia diabètica pot aparèixer tant en la diabetis mellitus de tipus juvenil (tipus I), com en la de l’adult (tipus II).

El risc de desenvolupar retinopatia diabètica (RD) és més gran com més temps d’evolució porta la malaltia.

El grau de severitat de l’RD depèn a més de molts altres factors: tipus de diabetis, edat del pacient, control metabòlic, hipertensió i/o hipercolesterolèmia associades.

Com afecta la hiperglucèmia la salut ocular?

A través de complexos mecanismes que encara s’estan investigant, en la diabetis la circulació sanguínia retinal pateix dos trastorns principals.

  • Per una banda, es redueix el flux sanguini a través dels capil·lars retinals (isquèmia capil·lar), amb el consegüent dèficit en l’aportació d’oxigen i de nutrients a la retina. La retina és un dels teixits amb més consum d’oxigen de tot l’organisme.
  • D’altra banda, es trenca la funció de barrera d’aquests mateixos capil·lars, que en situacions normals manté la retina relativament aïllada de la sang. Es produeix, en conseqüència, el vessament de plasma sanguini i de lípids dins de les capes de la retina central, anomenada màcula (edema macular).

La isquèmia capil·lar retinal és la causant de l’aparició de neovasos (nous vasos que intenten aportar l’oxigen deficitari), els quals deriven en dues de les complicacions més temudes de la retinopatia diabètica: l’hemorràgia vítria i el despreniment de retina traccional. Si la isquèmia assoleix una determinada intensitat, els neovasos creixen a distància sobre la superfície anterior de l’iris, cosa que pot augmentar la pressió intraocular (glaucoma neovascular).

Formes de diabetis ocular:

Quins símptomes d’alerta pot tenir un pacient diabètic?

La majoria de pacients diabètics no presenten pèrdua d’agudesa visual fins a fases molt evolucionades del procés. Per aquest motiu, una bona visió no és una dada significativa d’absència d’afectació. Als estats avançats de l’afectació ocular per la diabetis, la disminució de visió pot ser ja irreversible, de manera que mai no s’ha d’esperar a arribar a aquesta fase per consultar l’oftalmòleg.

Creat: 03/04/2018 / Actualitzat: 02/07/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.