Causes, símptomes i diagnòstic del daltonisme, una afecció en la percepció del color.

Què és el daltonisme?

El daltonisme afecta la manera de percebre els colors. Potser n’hauràs sentit a parlar amb el nom de “discromatòpsia”. El símptoma principal és la dificultat per a distingir els colors els uns dels altres. El més freqüent és confondre els verds amb els vermells.

Els colors: un viatge de la retina al cervell

Tot comença a la retina, la part de l'ull on es troben els dos tipus de cèl·lules “encarregades” de detectar la llum que hi entra. Els bastons, que detecten la llum i la foscor, i els cons, que detecten els colors. A més, hi ha tres tipus de cons: els que detecten el vermell, el verd i el blau.

Una vegada els bastons i els cons han detectat el tipus de radiació de llum que entra dins l'ull s'inicia un primer processament de la informació a ‘interior de la retina. Posteriorment, aquesta informació preprocessada s'envia al cervell a través del nervi òptic i a la resta de la via òptica. És en el còrtex cerebral on finalment percebem la distribució del color que té la imatge.

Per què es produeix el daltonisme?

El daltonisme lleu pot ocórrer quan un dels tres cons (els que detecten el vermell, el verd o el blau) no funciona adequadament. En el daltonisme greu, en canvi, pot esdevenir a causa de la disfunció dels dos o fins i tot dels tres tipus de con.

Quina és la causa del daltonisme? És genètic?

El daltonisme, en general, es té des de naixement (afecció congènita) i sol passar de mare a fill home. Això es deu al fet que la codificació de les proteïnes, que intervenen en els pigments sensibles en els tres tipus de colors, s'allotja en el cromosoma X. Els homes només tenen un cromosoma X (XY) i les femelles en tenen dos (XX). Per tant, si hi ha una mutació en l'home s'expressa sempre, però en la femella és molt més improbable perquè ha de coincidir que passi als dos cromosomes X simultàniament.

Si els defectes de visió del color no són de naixement i apareixen més tard solen ser resultat d'altres factors: un traumatisme, efectes tòxics de medicaments, malaltia vascular o malaltia metabòlica. En aquests casos, la discromatòpsia té una afectació diferent en cada ull i sol empitjorar amb el pas del temps.

Un canvi en la forma de captar el color podria indicar un problema seriós.

Si en algun moment notes un canvi en la teva percepció dels colors, és important que ho consultis a l'oftalmòleg. Recorda que el nostre Servei d'Urgències 24 h està obert els 365 dies de l'any. Som aquí pel que necessitis.

Els graus del daltonisme: del més lleu al més greu

El ventall d'afecció del daltonisme és molt ampli. Les persones amb un grau de daltonisme lleu poden detectar els colors amb normalitat sempre que hi hagi una bona il·luminació. Per tant, tenen més dificultat quan hi ha menys llum com pot ser a la nit o en una sala amb llum tènue, per exemple.

El cas més greu, encara que extremadament infreqüent, té lloc quan la persona directament no percep un altre color que no sigui el gris.

Els símptomes del daltonisme

Els símptomes del daltonisme poden ser des de molt lleus i fins i tot imperceptibles, fins a molt intensos. La dificultat per a veure els colors o no poder diferenciar entre tons d'un mateix color (normalment entre el vermell i el verd, i entre el blau i el groc) són dos dels símptomes més determinants.

Factors de risc en el daltonisme

Segons l’American Ophtalmology Academy, un de cada deu homes té alguna forma de deficiència de color. Algunes malalties augmenten el risc d'adquirir deficiències en la visió del color:

Com es diagnostica el daltonisme?

A la consulta se't mostraran dibuixos formats per punts multicolors per a avaluar si ets capaç d'identificar els números i les formes dibuixades entre els punts. Si ho veus tot d'un mateix color o si et costa distingir la forma o el número significa que tens algun grau de discromatòpsia.

Si creus que pots tenir daltonisme o que algun familiar podria tenir-ne, pots realitzar-te una prova de diagnòstic amb nosaltres. A més, recorda que un canvi en la teva manera de percebre el color podria ser símptoma d'una malaltia ocular. Si aquest és el teu cas, no dubtis an consultar-ho a un oftalmòleg. Pots demanar cita prèvia AQUÍ, o acudir directament al nostre Servei d'Urgències 24 h.

 

 

Creat: 26/10/2021 / Actualitzat: 21/11/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.