Conjuntivitis adenovírica

Una epidèmia que només entre tots aconseguirem controlar

Cada any, en forma de brots epidèmics, tal com succeeix amb la grip, observem un augment important dels casos de conjuntivitis víriques en el nostre Servei d'Urgències 24 hores. Les conjuntivitis víriques ocasionen símptomes molt molestos i poden trigar fins a 4 setmanes a curar-se. A més, són extremadament contagioses, per la qual cosa poden ocasionar un problema important a la comunitat i generar situacions d'epidèmia.

Moltes espècies víriques poden produir conjuntivitis, però n'hi ha una especialment contagiosa i severa que es produeix per l'Adenovirus. Recentment, estem observant soques agressives del virus, per això, en aquest article, t'expliquem les característiques principals d'aquesta patologia i què podem fer per evitar-ne el contagi.

Per què considerem important que els nostres pacients coneguin la conjuntivitis vírica?

A l’VERTE Oftalmología Barcelona estem molt compromesos amb la cura dels nostres pacients i en mantenir l'excel·lència en la pràctica clínica, per això, després d'observar un augment exponencial d'aquesta malaltia en les darreres setmanes, des del nostre Servei d'Urgències 24 h hem redactat un extens escrit amb informació important que lliurem als pacients diagnosticats de conjuntivitis vírica. A més, hem considerat necessari també compartir amb tots vosaltres algunes dades d'importància sobre la malaltia, ja que només si som coneixedors de com es pot transmetre el virus i de quins símptomes ocasiona podrem entre tots contribuir a evitar-ne la propagació i aconseguirem erradicar més ràpidament aquest període d'epidèmia.

Quins símptomes puc notar si pateixo conjuntivitis vírica?

Quan el virus comença a donar símptomes, el pacient pot notar de forma més o menys sobtada una sensació de tenir un cos estrany a l'ull o sensació de sorreta, un augment del llagrimeig i se li pot començar a enrogir. Progressivament, aquestes molèsties pugen d'intensitat i s'acompanyen de secrecions predominantment de tipus aquós o mucós. Sol ser llavors quan el pacient acudeix al servei d'urgències, on és diagnosticat de conjuntivitis vírica.

Altres símptomes poden ser molèsties per la llum, dolor ocular o de cap, visió borrosa, llàgrimes vermelloses, entre d'altres. Normalment, comença en un ull i al cap de pocs dies es noten també els símptomes a l'altre, però també poden iniciar-se els símptomes en ambdós ulls a la vegada.

Com es contagia la conjuntivitis vírica?

Els virus que provoquen conjuntivitis es transmeten per tocar superfícies o objectes contaminats amb el virus. Una persona que té conjuntivitis i encara no està diagnosticada, fàcilment es fregarà els ulls (més sovint encara del que solem fer, a causa de les molèsties) i, en aquest moment, el virus passarà de la superfície de l'ull a la mà. Un cop les mans estan contaminades pel virus, qualsevol superfície o objecte que es toqui quedarà també contaminat. El fet que sigui tan fàcil contagiar-se ve produït pel llarg temps que el virus pot romandre actiu en aquestes superfícies, que sol ser de fins a 24 hores si no es desinfecta adequadament (alguns estudis han trobat que fins i tot pot superar les 24 hores).

Des que el virus entra en contacte amb la superfície de l'ull fins que comencen a notar-se els símptomes, poden passar entre 3 i 7 dies

Tard o d'hora algú pot tocar aquest objecte contaminat i en algun moment es tocarà els ulls, iniciant així el contagi. Des que el virus entra en contacte amb la superfície de l'ull fins que comencen a notar-se els símptomes, poden passar entre 3 i 7 dies (període d'incubació). Per la qual cosa aquesta persona tindrà virus a la seva superfície ocular, però no tindrà molèsties encara, i, per tant, no tindrà una cura especial en evitar tocar-se els ulls. Això perpetua el cicle de propagació del virus.

A més, els Adenovirus també es poden transmetre a través de les gotetes que s'expel·leixen quan una persona infectada tus o esternuda.

Hi ha algun tractament per alleujar-ne i escurçar-ne els símptomes?

Com qualsevol problema de salut que ens fa demanar ajuda mèdica, després del diagnòstic esperem un tractament que ens resolgui la malaltia o que almenys n’alleugi els símptomes. El problema és que, al ser d'origen víric, els antibiòtics no són eficaços, per la qual cosa el principal tractament és el temps, ja que són les nostres pròpies defenses les que han de ser capaces de combatre la infecció. Això significa que no hi ha un tractament específic que n’alleugi satisfactòriament les molèsties o n’escurci la durada. L'oftalmòleg ens pot recomanar l'ús de llàgrimes artificials i rentar-nos els ulls amb sèrum fisiològic per retirar les secrecions. Posar aquests líquids a la nevera pot ser una bona idea, ja que el fred actua com a antiinflamatori i proporciona una mica més de confort. Així i tot, el procés continuarà empitjorant els primers dies. El desconeixement d'aquest procés d'empitjorament comporta moltes vegades al fet que tornem a urgències preocupats pel seu agreujament.

Quina és l'evolució d'aquesta patologia?

Normalment són inflamacions benignes, però, en alguns casos, la intensitat de la inflamació pot comportar complicacions. Passats uns dies ( entre 7 i 10), el procés pot agafar dos camins:

  1. El primer, i el més desitjable, és que els símptomes vagin disminuint lentament d'intensitat fins a la seva desaparició.
  2. L'altre camí és que els símptomes continuïn empitjorant i fins i tot es pugui notar un empitjorament de la visió. Per desgràcia, aquest desenvolupament és el que estem observant amb més freqüència en aquesta epidèmia actual, pel fet que el virus predominant és especialment agressiu (adenovirus).

Per què hi ha possibilitat d’empitjorament dels símptomes al cap d'una setmana?

Principalment per dues raons:

  1. Per l'aparició d'unes membranes inflamatòries sobre la conjuntiva que poden friccionar amb la parpella, erosionar la còrnia (queratitis) i acabar creant cicatrius en el fons de la conjuntiva. L'especialista haurà de controlar-les cada molt pocs dies per a decidir si s'han d'extreure i vigilar les complicacions.
  2. Pel desenvolupament d'un fenomen també inflamatori a la còrnia que produeix unes petites opacitats que poden afectar la visió (infiltrats). Són deguts a una reacció immunològica que pot prolongar-se en el temps i requerir tractament antiinflamatori.

Com puc evitar el contagi de conjuntivitis vírica?

El millor que pots fer per evitar-ne el contagi és evitar tocar-te els ulls, i en cas d’haver de fer-ho (per posar-se gotes, per exemple), t’has de rentar bé les mans amb aigua i sabó o, si no és possible, amb gel hidroalcohòlic.

El virus pot estar en qualsevol superfície d'ús públic: el taulell d'una botiga, la barra del bus o del metro, el pom de la porta, el teclat de l'ordinador... Encara hauríem d'extremar més les precaucions si algú que conviu amb nosaltres té conjuntivitis, evitant compartir objectes amb aquesta persona i rentant-nos les mans regularment.

En els serveis d'urgències els professionals i el personal auxiliar també estem exposats al contagi. Per la seguretat dels pacients i per la nostra apliquem protocols exhaustius de desinfecció i de prevenció del contagi.

Si tens algun dels símptomes que hem descrit anteriorment i creus que pots tenir conjuntivitis vírica, no dubtis a acudir al nostre Servei d'Urgències 24 hores al carrer Via Augusta nº 61. En cas de tenir algun dubte, els nostres especialistes poden ajudar-te i explicar-te més detalladament algunes pautes per evitar-ne el contagi i la propagació. Contacta amb el nostre servei d'Atenció al Pacient trucant al 934 155 637 o envia'ns un WhatsApp AQUÍ.

Dr. Luis Garcia Linares

 

 

 

Dr. Luís García Linares

 

Creat: 15/03/2024 / Actualitzat: 23/11/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.