Un ull amb la retina i el nervi òptic sans poden tenir una visió molt baixa a causa de la falta de maduració neurosensorial.

En què consisteix l'ambliopia?

La maduració correcta del sistema visual s'aconsegueix, des del moment del naixement, amb la formació d'una imatge retinal nítida a cada ull i una correcta alineació ocular. L'estrabisme (desviar un ull) o rebre una imatge retinal borrosa en un o els dos ulls durant la primera infància alteraran el desenvolupament visual normal, i donarà lloc a l'anomenada AMBLIOPIA (ull vague o gandul).

Així doncs, l'ull ambliop és un ull amb poca visió perquè no està sent estimulat correctament. Aquest dèficit visual pot ser permanent i irreversible si no es detecta i es tracta abans dels 8 anys.

Se’n coneixen les causes?

L'objectiu principal de l’exploració oftalmològica en el nen és la detecció de les causes que poden provocar l’ambliopia. Aquestes causes són:

Estrabisme, és a dir, la desviació d’un o dels dos ulls (es perd el paral·lelisme entre els dos globus oculars). L’ull estràbic pot estar desviat cap endins, cap enfora, amunt o avall.

Defectes refractius: necessitat de portar ulleres per miopia, hipermetropia o astigmatisme, ja sigui en els dos o només en un ull. Aquests defectes impedeixen que les imatges arribin nítides a la retina.

Malalties de l’ull que causen opacitat dels mitjans, com les cataractes congènites o tenir la parpella caiguda (anomenada ptosi palpebral).

Es pot prevenir?

És important portar el teu fill a una revisió oftalmològica per poder detectar aquestes possibles anomalies. Si les detectem i corregim precoçment, l'ambliopia es pot evitar i revertir amb facilitat.

Pot ser greu?

Sí. De vegades ens arriben a la consulta pacients adults que, sense saber-ho, tenen en un ull una visió de només el 10% i ja no podem fer res per estimular la seva visió.

Com es tracta?

Es tracta amb tots els mitjans possibles perquè al cervell li arribi una imatge nítida abans dels 8 anys de vida. De vegades serà relativament fàcil amb unes ulleres i un pegat a l'ull bo per obligar que l'ull gandul treballi. En altres serà una operació de cataracta congènita o d'estrabisme.

Sigui el que sigui, l'ambliopia és un desafiament permanent perquè, en mans dels Oftalmopediatres i Optometristes pediàtrics experts, cap nen es faci gran amb una manca de visió que podríem haver recuperat.

Creat: 03/04/2018 / Actualitzat: 25/07/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.