Miopia magna o alta miopia

Quan l’ull augmenta massa la seva longitud poden passar moltes coses que hem de conèixer

Especialistes Miopia Magna o Alta Miopia - VERTE Oftalmología Barcelona

En què consisteix la Miopia magna o alta miopia?

La miopia és un defecte de refracció (graduació en diòptries), en què els objectes llunyans s’enfoquen davant de la retina i no damunt seu, de manera que la visió llunyana és borrosa. Normalment es produeix per un increment de la longitud de l’ull, sobretot a expenses de la seva part més posterior. Quan un ull presenta més de 8 diòptries parlem de miopia magna o alta miopia.

Quan es diagnostica?

L’aparició de l’alta miopia s’inicia en la infància, entre els 5 i els 10 anys, i s’acostuma a estabilitzar quan acaba l’adolescència. Afecta un 2% de la població. Però pot passar que l’augment de longitud del globus ocular no s’aturi i que, per tant, la miopia continuï augmentant. Quan això passa poden aparèixer complicacions al vitri, a la retina o a la coroide, tots al segment posterior de l’ull. Aquesta miopia que es complica amb l’edat rep el nom de miopia degenerativa.

Quins problemes es produeixen?

Els problemes més freqüents que poden presentar els pacients amb alta miopia són:

  • Atròfia progressiva de la retina i la coroide, que poden afectar-ne la zona central: la màcula.
  • Despreniment de retina. Existeixen amb freqüència degeneracions perifèriques de la retina a causa de l’excessiva longitud anteroposterior de l’ull, que faciliten l’aparició de forats o d’esquinços quan es produeix un despreniment de vitri posterior (DVP).
  • Forat macular miop.
  • Desenvolupament de vasos sanguinis per sota de la retina (membrana neovascular subretinal), similars als que apareixen a la degeneració macular associada a l’edat (DMAE) en la seva forma humida.
  • Separació de les capes de la retina anomenada retinòsquisi macular.
  • Alteracions al nervi òptic.

Quins símptomes produeix?

Els pacients amb alta miopia poden presentar visió borrosa o veure línies tortes (metamorfòpsia). Quan passa, s’ha de fer una visita a l’oftalmòleg de manera urgent. Però no totes les lesions de la retina que presenten els ulls miops donen símptomes, de manera que és recomanable fer controls periòdics realitzant una exploració ocular completa per detectar-les.

Es pot prevenir?

Encara que la progressió de la miopia no es pot prevenir, sí que podem tractar algunes de les complicacions que desenvolupen aquests pacients, mitjançant la cirurgia vitreoretinal (despreniment de retina, forat macular, etc.) o amb injeccions intravítries (membrana neovascular subretinal).

No hem d’oblidar que en els casos d’alta miopia existeix un risc més gran de patir altres malalties, com la cataracta precoç i el glaucoma crònic. Raons afegides per a la visita periòdica a l’oftalmòleg.

Creat: 03/04/2018 / Actualitzat: 13/06/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.